Η λευκή συναυλία που έδωσε χαρά σε μικρούς και μεγάλους το τελευταίο σαββατοκύριακο, δυστυχώς κρύβει και σημαντικούς κινδύνους που μερικές φορές μπορεί να αποβούν μοιραίοι. Τα σοβαρότερα προβλήματα, όχι σε αριθμό περιστατικών αλλά σε βαρύτητα, αποτελούν τα κρυοπαγήματα και η υποθερμία που αρκετές φορές παρουσιάζονται μαζί. Με τον όρο υποθερμία εννοούμε την κατάσταση που εκδηλώνεται όταν η θερμοκρασία του σώματος πέσει κάτω από τους 35 βαθμούς Κελσίου και θεωρείται αναστρέψιμη κατάσταση μέχρι την οριακή θερμοκρασία σώματος των 25 βαθμών Κελσίου. Η υποθερμία επηρεάζει συνολικά την λειτουργία του οργανισμού, σε αντίθεση με τα κρυοπαγήματα που αφορούν την έκθεση σε παρατεταμένο και δριμύ ψύχος των άκρων του σώματος με πιο συνήθη τα αυτιά, τη μύτη, το πηγούνι, τα χέρια και τα πόδια.
Συμπτώματα υποθερμίας. Αντιμετώπιση
Εάν κάποιος παραπονιέται ότι αισθάνεται φοβερό κρύο, το δέρμα του είναι ωχρό και υπερβολικά κρύο, παρουσιάζει έντονο μη ελεγχόμενο ρίγος το οποίο μπορεί να σταματά, αλλά ο πάσχων να αδυνατεί να συντονίσει και να ελέγξει τους μύες του ή ακόμη να έχει και μείωση της γενικότερης αντίληψης του με μείωση του σφυγμού και της αναπνοής του, μπορεί να παρουσιάζει υποθερμία.
Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να σταματήσουμε τη συνέχιση της απώλειας θερμότητας και να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε τον πάσχοντα βαθμιαία στην κανονική θερμοκρασία μέχρι να γίνει δυνατή η μεταφορά του σε νοσοκομείο.
Τοποθετήστε τον πάσχοντα σε απάνεμο μέρος. Βγάλτε του τα βρεγμένα ρούχα και φορέστε του στεγνά. Εάν δεν έχετε στεγνά ρούχα καλύψτε τον πάσχοντα με οποιοδήποτε μονωτικό υλικό αφήνοντας το πρόσωπό του ακάλυπτο.
Μήν αφήνετε τα χέρια ή τους βραχίονες του πάσχοντα σε άμεση επαφή με τον κορμό γιατί του αφαιρούν θερμότητα.
Αν έχει τις αισθήσεις του δώστε στον πάσχοντα γλυκά, ζεστά ροφήματα, αλλά σε καμία περίπτωση ΜΗ δίνετε οινοπνευματώδη ποτά. Εάν ο πάσχων μπορεί να φάει δώστε γλυκά και σοκολάτες μια και οι υδατάνθρακες γρήγορα μετατρέπονται σε θερμότητα και ενέργεια.
Συμπτώματα από κρυοπαγήματα. Αντιμετώπιση
Εάν κάποιος παραπονιέται για πόνο που μοιάζει με τσιμπήματα και ακολουθείται από μουδιάσματα σε κάποιο από τα άκρα του σώματος, που με δυσκολία κινεί και το δέρμα εμφανίζεται σκληρό και άκαμπτο, τότε ίσως πρόκειται για κρυοπαγήματα.
Σε αυτή την περίπτωση μεταφέρετε τον πάσχοντα σε προφυλαγμένο μέρος, αφαιρέστε ότι σκεπάζει την πάσχουσα περιοχή όπως και κάθε τι που σφίγγει το μέλος (ρολόι, δαχτυλίδι) και αρχίστε να ζεσταίνετε την πάσχουσα περιοχή με την μέθοδο επαφή δέρμα με δέρμα, είτε με την βοήθεια των δικών σας μελών ή με κάποιο ζεστό μέλος του ίδιου του πάσχοντα.
ΜΗ ζεσταίνεται τον πάσχοντα με ξηρή θερμότητα ή ακτινοβολούσα θερμάστρα. Εάν υπάρχει ζεστό νερό (ανεκτό στο δικό σας χέρι) βάλτε την πάσχουσα περιοχή μέσα.
ΜΗ κάνετε μασάζ στα μέλη που πάσχουν, ΜΗ σπάτε τις φυσαλίδες που τυχών δημιουργηθούν, ΜΗ βάζετε τον πάσχοντα να περπατήσει και φροντίστε για την μεταφορά του σε νοσοκομείο.
Διαβάστε επίσης
- Εμβόλιο για το AIDS δίνει νέες ελπίδες από τις πρώτες δοκιμές
- Οι γονείς δεν ξέρουν να προσφέρουν πρώτες βοήθειες
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.