Τα άτομα τρίτης ηλικίας που ακολουθούν υγιεινή διατροφή φαίνεται να έχουν μικρότερη εξασθένιση της γνωστικής λειτουργίας και παρουσιάζουν μικρότερα σημάδια άνοιας, σύμφωνα με έρευνα Ιταλών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού European Journal of Clinical Nutrition.
Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 1600 άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 70 ετών, τα οποία συμπλήρωσαν διατροφικά ερωτηματολόγια και έκαναν ένα τεστ μέτρησης τη νοητικής λειτουργίας.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν την πρόσληψη των διατροφικών στοιχείων με τα ερωτηματολόγια και κατηγοριοποίησαν τους συμμετέχοντες ανάλογα με τη νοητική λειτουργία: φυσιολογική, με μέτρια σημάδια μείωσης και οξεία σημάδια μείωσης.
Η δίαιτα που συμπεριλάμβανε ισορροπημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, με χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης σχετίστηκε με το μικρότερο κίνδυνο εξασθένισης της νοητικής λειτουργίας. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε επίσης με καλύτερη νοητική λειτουργία.
Διαβάστε επίσης
- Φροντίστε το στόμα του σκύλου σας
- Σε τι διαφέρει η μόλυνση από τη λοίμωξη
- Υγιεινή διαβίωση στο σπίτι
- Ακρωτηριασμός κλειτορίδας: παράδοση στη φρίκη
- Στοματική Υγιεινή
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.