Ανανεωμένες διατροφικές οδηγίες για τη θεραπεία και την πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ και των επιπλοκών του, εξέδωσε η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρία, επισημαίνοντας ότι η διατροφή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα για τον έλεγχο του διαβήτη και ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικές παρανοήσεις σε ό,τι αφορά το ρόλο της διατροφής, με αποτέλεσμα, στην κλινική πράξη να παρέχονται συστάσεις με αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητα. Οπως αναφέρεται στο τεύχος Ιανουαρίου του επιστημονικού περιοδικού Diabetes Care, ο στόχος των νέων αυτών διατροφικών οδηγιών είναι να βελτιωθεί ο τρόπος αντιμετώπισης του διαβήτη, με σωστή ενημέρωση τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών.
Πιο συγκεκριμένα στις νέες αυτές διατροφικές οδηγίες αναφέρεται ότι η ολική ποσότητα των υδατανθράκων είναι πιο σημαντική από τον τύπο των υδατανθράκων που καταναλώνονται, σε ό,τι αφορά τη δράση τους στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Ετσι λοιπόν τρόφιμα τα οποία περιέχουν ζάχαρη δεν αποτελούν απαγορευτικό για τα άτομα με διαβήτη, αρκεί να υπάρχει ελεγχόμενη πρόσληψη. Θα πρέπει όμως να δίνεται περισσότερη έμφαση σε υδατάνθρακες που προέρχονται από αδρά επεξεργασμένα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά.
Οι υδατάνθρακες μαζί με τα μονοακόρεστα λιπαρά (των οποίων κύρια πηγή είναι το ελαιόλαδο) θα πρέπει να παρέχουν το 60-70% της ημερήσιας ενεργειακής (θερμιδικής) πρόσληψης. Εάν λοιπόν σε ένα διαβητικό επιτρέπεται η πρόσληψη 2000 θερμίδων ημερησίως, οι 1200-1400 θερμίδες μπορούν να προέρχονται από τροφές που περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, ψωμί ή ζυμαρικά και ελαιόλαδο ή φαγητά τα οποία έχουν σαν προστιθέμενο λίπος το ελαιόλαδο.
Οι πρωτεΐνες δε θα πρέπει να ξεπερνούν το 15-20% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης και ειδικότερα για άτομα με νεφρικά προβλήματα, τα οποία συναντώνται συχνά στους διαβητικούς, θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη ρύθμιση της πρωτεϊνικής πρόσληψης.
Από τα παραπάνω φαίνεται ότι οι νέες αυτές οδηγίες ξεκαθαρίζουν ότι οι διαβητικοί δεν πρέπει να ακολουθούν διαιτολόγιο που βασίζεται στο κρέας ή το κοτόπουλο, αλλά σε ένα διαιτολόγιο το οποίο θα παρέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων.
Οσον αφορά τα μικροδιατροφικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) δεν υπάρχουν συστάσεις για χορήγηση συμπληρωμάτων μια και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η χορήγησή τους ωφελεί τους διαβητικούς.
Για το αλκοόλ, το οποίο δεν αποτελεί απαραίτητο συστατικό της διατροφής, οι οδηγίες αναφέρουν ότι δεν πρέπει να ξεπερνά το ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και τα δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες. Ενα ποτό αντιστοιχεί σε περίπου 330ml μπύρας, 150ml κρασιού και 45ml ποτού υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (40%).
Οι οδηγίες για το αλκοόλ δε διαφοροποιούνται από τις οδηγίες που ισχύουν για το γενικό πληθυσμό. Ετσι λοιπόν η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται εάν συνυπάρχουν ασθένειες (παγκρεατίτιδα) ή καταστάσεις (εγκυμοσύνη) όπου δεν επιτρέπεται η κατανάλωσή του.
Διαβάστε επίσης
- Τα ιχθυέλαια προστατεύουν και από το διαβήτη
- Νέες διατροφικές οδηγίες για τους διαβητικούς
- Η εξαρση του διαβήτη αυξάνει τα καρδιαγγειακά νοσημάτα
- Χάπι και για το διαβήτη τύπου Ι
- Οπερα για το νεανικό διαβήτη
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.