Η ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι οι γυναίκες εγκαταλείπουν πιο εύκολα την καριέρα τους προκειμένου να ασχοληθούν με την οικογένειά τους, πεποίθηση που πολλές φορές οδηγεί στην επιλογή ανδρών στις ανώτερες διοικητικές θέσεις, φαίνεται ότι στις μέρες μας πλέον δεν ισχύει. Σύμφωνα με εκτεταμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και στην οποία συμμετείχαν 26.350 μάνατζερ και στελέχη χρηματιστηριακών επιχειρήσεων, διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά αυτών που εγκατέλειψαν οικειοθελώς τη θέση τους ήταν περίπου ίδια για τα δύο φύλα, με τις γυναίκες μάλιστα να παρουσιάζουν ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστά (16,5% έναντι 17% των ανδρών ). Επιπλέον ήταν πιθανότερο για ένα άντρα σε σχέση με μία γυναίκα να παραιτηθεί λίγο διάστημα μετά την προαγωγή του.
Η συγκεκριμένη έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας Journal of Applied Psychology, αφ΄ ενός είναι η πιο πρόσφατη σχετική με αυτό το θέμα και αφετέρου είναι η μόνη στην οποία πήραν μέρος ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων και έγινε διαχωρισμός μεταξύ εθελούσιας και αναγκαστικής παραίτησης.
Ενα άλλο στοιχείο που ανέδειξε η συγκεκριμένη μελέτη είναι ότι η θετική επίδραση μίας προαγωγής στην ψυχολογία του υπαλλήλου διαρκεί για ένα έτος περίπου. Μετά από αυτό το διάστημα και σε περίπτωση που δεν διαφαίνονται προοπτικές εξέλιξης για το τον υπάλληλο, αυτός είναι πολύ πιθανό να αρχίζει να αναζητά νέα θέση στην αγορά εργασίας.
Τα στελέχη φαίνεται ότι επιθυμούν πιο μακροπρόθεσμα κίνητρα σε σχέση με τα άμεσα οφέλη μιας προαγωγής, όπως για παράδειγμα μετοχές της επιχείρησης, προκειμένου να παραμείνουν στις θέσεις τους, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας.
Μόνο ένα 2% των μάνατζερ είχαν πάρει άδεια για οικογενειακούς λόγους κατά την διάρκεια των 41 μηνών που διήρκεσε η έρευνα, ενώ ένα ποσοστό 24% εξ αυτών στη συνέχεια παραιτήθηκε.
Οπως επισημαίνουν οι συγγραφείς της έρευνας, οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων δεν θα πρέπει να κατηγοριοποιούν τους υπαλλήλους τους ανάλογα με το φύλο ή και την μόρφωση τους, προκειμένου να προβλέψουν τις προθέσεις τους και τις διαθέσεις τους σε σχέση με τη δουλειά τους, αλλά να αντιμετωπίζουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.