Αν είστε από αυτούς που πιστεύουν ότι η ιατρική περίθαλψη που παρέχεται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας είναι πολύ χειρότερη από αυτή που απολαμβάνουν οι πολίτες των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, τότε μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας. Σύμφωνα με επίσημη έκθεση της Audit Commission που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Μ. Βρετανία, ο αριθμός των ατόμων που πέθαναν εξαιτίας λανθασμένης συνταγογράφησης στα δημόσια νοσοκομεία της Αγγλίας και της Ουαλίας, παρουσίασε αύξηση κατά 500% τα τελευταία δέκα χρόνια, καθώς οι θάνατοι ανήλθαν από 200 το 1990 σε 1.100 το 2000. Σύμφωνα με την έκθεση, τα λάθη αυτά οφείλονται είτε σε λανθασμένη χορήγηση φαρμάκων από τους γιατρούς ή τις νοσοκόμες, είτε στις παρενέργειες των φαρμάκων που δεν είχαν εκτιμηθεί σωστά.
Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, πολλοί από τους θανάτους αυτούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν είχε καταγραφεί σωστά ή ήταν διαθέσιμο το ιατρικό του ασθενή ή οι οδηγίες για τη χορήγηση των φαρμάκων ήταν πιο ευανάγνωστες και σαφείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχαν καθόλου οδηγίες!
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία ένας στους δέκα ασθενείς στη Βρετανία, που λαμβάνει θεραπευτική αγωγή, βρίσκεται αντιμέτωπος με κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια του σκευάσματος που λαμβάνει. Το 50% των περιπτώσεων αυτων θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί.
Επιπλέον στο ένα τρίτο των περιπτώσεων υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης του ασθενή, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει παράταση του χρόνου νοσηλείας κατά οκτώ ημέρες.
Μία σημαντική παράμετρος του προβλήματος είναι ότι τα φάρμακα που παράγονται τα τελευταία χρόνια είναι πολύ ισχυρά και γι αυτό ακριβώς τον λόγο απαιτείται πολύ μεγαλύτερη προσοχή κατά τη χορήγησή τους.
Η μηχανογράφηση και η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στα νοσοκομεία, κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί η Βρετανική κυβέρνηση ότι θα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι το 2005, πιστεύεται ότι θα περιορίσουν σημαντικά τα σφάλματα αυτά.
Τέλος έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες προς τους μάνατζερ των νοσοκομείων να λάβουν ιδιαίτερα μέτρα, προκειμένου να τηρούνται με ακρίβεια ο κανόνες ασφαλείας από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Διαβάστε επίσης
- Οι ασθενείς με εγκεφαλικό δεν αντιμετωπίζονται σωστά στη Βρετανία
- Στο προσκήνιο ξανά η σύφιλη στη Μ. Βρετανία
- Αυξάνονται οι θάνατοι από τη νόσο των τρελών αγελάδων στη Βρετανία
- Αναγραφή των μονάδων αλκοόλης στα ποτά ζητούν οι γιατροί στη Βρετανία
- Aγωγές κατά νοσοκομείων ύψους 812 εκ. δρχ. για ιατρικά λάθη
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.