Οταν το 1997 σημειώθηκαν εκατοντάδες περιστατικά επιληπτικών κρίσεων σε παιδιά στην Ιαπωνία, τα οποία παρακολουθούσαν ένα πρόγραμμα κινουμένων σχεδίων Pokemon στην τηλεόραση, όπου σε μία σκηνή υπήρξε μία πολύ γρήγορη εναλλαγή μπλε και κόκκινων φώτων, το πρόβλημα της φωτοευαίσθητης επιληψίας, έγινε ευρύτερα γνωστό. Αν έχετε αγοράσει δε κάποιο video-game για τον υπολογιστή σας, ίσως θα έχετε προσέξει την προειδοποίηση, ότι ορισμένες σκηνές μπορεί να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις ιδίως σε παιδιά. Το πρόβλημα αυτό έρχεται να λύσει το software που ανέπτυξαν ειδικοί της Cambridge Research Systems, το οποίο έχει την ικανότητα να ανιχνεύει τις ύποπτες αλληλουχίες σκηνών, κάτι που μέχρι σήμερα γινόταν χωρίς μηχανική βοήθεια.
Ως φωτοευαίσθητη επιληψία, ορίζεται εκείνη η μορφή επιληψίας, στην οποία οι κρίσεις προκαλούνται όταν το ευαίσθητο άτομο εκτεθεί σε διαλείποντα φωτεινά ερεθίσματα (φως που αναβοσβήνει με ορισμένη συχνότητα).
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, μόνο το 3 – 5% των επιληπτικών έχουν φωτοευαισθησία, η οποία είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας 9 – 15 ετών, ενώ η πιο συνηθισμένη πηγή των υπαίτιων φωτεινών σημάτων είναι η τηλεόραση, χωρίς να αποκλείονται και άλλες τεχνητές ή φυσικές πηγές φωτός.
Η συχνότητα των 25 Ηz είναι από εκείνες στις οποίες πολλά άτομα εμφανίζουν φωτοευαισθησία, με την απόσταση από την πηγή του φωτός, όπως για παράδειγμα η τηλεόραση να παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση τους. Η κούραση, ο πυρετός ή χρήση αλκοόλης αυξάνουν την πιθανότητα για εμφάνιση κρίσεως σε ευαίσθητα άτομα
Οι οθόνες υπολογιστών σύγχρονης τεχνολογίας, οι οποίες λειτουργούν με συχνότητα 70 Ηz, είναι γενικά ασφαλείς, όπως επίσης ασφαλείς θεωρούνται οι συσκευές τηλεόρασης νέας τεχνολογίας των 100 Ηz, οι φορητοί υπολογιστές και τα μικρά φορητά ηλεκτρονικά παιγνίδια με οθόνη υγρών κρυστάλλων.
Τα ευαίσθητα άτομα μπορούν να προφυλαχθούν λαμβάνοντας ορισμένα απλά μέτρα. Δεν πρέπει να παρακολουθούν τηλεόραση σε απόσταση μικρότερη των 2,5 μέτρων ή να προσπαθούν να την ρυθμίσουν, πάνω από την τηλεόραση πρέπει να υπάρχει μία πηγή φωτός, ενώ η χρήση σύγχρονων συσκευών των 100 Hz ελαχιστοποιεί το πρόβλημα.
Το νέο software, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από εταιρείες παραγωγής προγραμμάτων για παιδιά με επιτυχία, ενώ ενδιαφέρον έχει δείξει και η γνωστή εταιρεία παραγωγής κινουμένων σχεδίων Disney.
Διαβάστε επίσης
- Βασικές ερωτοαπαντήσεις για την επιληψία
- Εξυπνο σουβέρ ανιχνεύει “ουσίες” στα ποτά
- Νέα μέθοδος ανιχνεύει έγκαιρα και με ακρίβεια τον καρκίνο των ωοθηκών
- ΠΟΥ: Το 80% των ασθενών με επιληψία χωρίς θεραπευτική αγωγή
- Ασκηση και επιληψία
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.