Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλησιάζουν, τα γράμματα προς τον Αϊ Βασίλη πληθαίνουν και οι γονείς προσπαθούν να αντεπεξέλθουν όσο το δυνατόν καλύτερα στο ρόλο τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των παιδιών τους. Η γιορτινή όμως ατμόσφαιρα πολλές φορές έχει σαν αποτέλεσμα να παραβλέπεται μία ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος στην επιλογή παιχνιδιού: η ασφάλεια. Τα παιδικά παιχνίδια αν και έχουν δημιουργηθεί για να παρέχουν χαρά, εκπαίδευση και ψυχαγωγία, ευθύνονται και για ατυχήματα.
Οδηγίες ανά τύπο παιχνιδιού:
Χριστουγεννιάτικα στολίδια
Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο εντυπωσιάζει γενικά τα παιδιά γιατί είναι κάτι καινούργιο που κοσμεί το σπίτι τους, είναι φανταχτερό με έντονα χρώματα και φωτάκια που αναβοσβήνουν.
Τα στολίδια προσελκύουν την προσοχή των παιδιών τα οποία χρησιμοποιούν όλες τους τις αισθήσεις για να τα εξερευνήσουν (όραση, ακοή, αφή, όσφρηση και γεύση). Τα ψηλαφούν, τα διαλύουν και συχνά τα βάζουν στο στόμα τους με αυξημένη πιθανότητα να τα καταπιούν. Έτσι συχνά τραυματίζουν τα χέρια τους, τα χείλη τους και την στοματική κοιλότητα ή κινδυνεύουν να πάθουν πνιγμονή ή και ασφυξία αν τα καταπιούν.
Είναι προτιμότερη λοιπόν, για το χριστουγεννιάτικο στολισμό η επιλογή άθραυστων στολιδιών, ενώ για τα φωτάκια του δέντρου συνιστάται η επιλογή αυτών νέας τεχνολογίας των οποίων το εξωτερικό κάλυμμα δεν θερμαίνεται όταν ανάβουν και δεν απομακρύνεται εύκολα.
Παιχνίδια που διατίθενται με βρώσιμα προϊόντα
Παραδείγματα τέτοιων προϊόντων είναι τα σοκολατένια αυγά, πατατάκια ή και παγωτά που μέσα περιέχουν παιχνιδάκια σαν δώρο. Τα περισσότερα περιέχουν τεμαχίδια αποσπώμενα ή συναρμολογούμενα που μπορούν εύκολα να καταποθούν από τα παιδιά.
Τα περισσότερα από αυτά τα παιχνίδια στο εξωτερικό τους αναγράφουν ένδειξη σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η χρήση των προϊόντων από παιδιά 0-3 ετών.
Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση συμβαίνουν 117 ατυχήματα στη χώρα μας και 2.000 στην Ευρώπη από παιχνίδια που διατίθενται με βρώσιμα προϊόντα. Στη διάρκεια των ετών 1977-1994 προκλήθηκαν 7 θάνατοι σε παιδιά μετά από πνιγμονή με μικρά παιχνίδια τα οποία περιέχονταν σε τρόφιμα.
Βώλοι
Ο βώλος, ή διαφορετικά η μπίλια, μπορεί εύκολα να καταποθεί, όταν χρησιμοποιείται από παιδιά μικρής ηλικίας.
Διογκούμενα παιχνίδια
Τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί στην αγορά κάποια παιχνίδια και άλλα προϊόντα που διογκώνονται μέχρι και 300% του αρχικού τους όγκου όταν βρέχονται. Αν αυτά τα προϊόντα καταποθούν και διογκωθούν στο στομάχι του παιδιού, εύκολα καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος του κίνδυνου.
Πατίνια με λαβή
Τα Χριστούγεννα ξεκίνησαν και στην Ελλάδα οι πωλήσεις των πατινιών με λαβή. Είναι πατίνια με χειρολαβή αναδιπλούμενα, με δύο ρόδες και συνήθως έχουν ασημί χρώμα. Κυκλοφορούσαν και παλιότερα, σε ξύλινη μορφή μη αναδιπλούμενα.
Από τότε η δημοτικότητά τους και η χρήση τους αυξήθηκε κατακόρυφα. Σε συνδυασμό με τις αυξημένες πωλήσεις του, άρχισαν και οι καταγραφές των πρώτων ατυχημάτων.
Οι τραυματισμοί προκλήθηκαν στην πλειονότητα τους από πτώση. 11 από τα 38 παιδιά είχαν υποστεί κάταγμα ενώ το 63% των μικρών ασθενών χρειάστηκε θεραπεία και επανεξέταση. Αντίστοιχα αποτελέσματα έχουν σημειωθεί και σε αναφορές από συστήματα καταγραφής ατυχημάτων του εξωτερικού.
Παρότι οι σχετικές αναφορές δεν είναι εκτεταμένες, κρίνεται αναγκαίο να επισημανθεί η σωστή χρήση των προστατευτικού εξοπλισμού, όπως κράνος, επιγονατίδες και επιαγκωνίδες τα οποία προτείνονται και σε παρόμοια “παιχνίδια” (πατίνια, skateboards, roller blades), ώστε να μειωθεί η βαρύτητα των τραυματισμών.
Μπαλόνια
Είναι πιθανό να παρουσιαστεί επεισόδιο πνιγμονής από τα μπαλόνια. Έτσι κρίνονται ακατάλληλα για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 8 ετών, ενώ ακόμα και όταν το παιδί είναι μεγαλύτερο, τα μπαλόνια πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή.
Οι γονείς πρέπει να ξέρουν ότι, αν το μπαλόνι σκάσει την ώρα που το φουσκώνει το παιδί, υπάρχει κίνδυνος να εισπνεύσει κάποιο τμήμα του, ενώ αρκετά μικρά παιδιά βάζουν στο στόμα τους τμήματα του σκασμένου μπαλονιού τα οποία βρίσκουν πίσω από πολυθρόνες ή κάτω από καναπέδες. Αυτό σημαίνει ότι όταν σκάει ένα μπαλόνι, οι γονείς πρέπει να ελέγχουν τον χώρο για να μαζεύουν και να πετάνε όλα τα κομμάτια του.
Σκοινιά, κορδόνια, κολιέ
Έχουν αναφερθεί απαγχονισμοί νηπίων με κορδόνια, σκοινιά και κολιέ που συμπεριλαμβάνονταν σε παιχνίδια. Για το λόγο αυτό, δεν συνιστώνται για παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών όσα παιχνίδια περιέχουν σκοινιά ή κολιέ με μήκος μεγαλύτερο από 30 εκατοστά του μέτρου.
Παιδικά ποδήλατα-τρίκυκλα
Η αγορά του ποδηλάτου πρέπει να γίνεται πάντα σε συνάρτηση με την ηλικία του παιδιού. Το παιδί μικρής ηλικίας πρέπει να κάνει ποδήλατο σε ανοιχτό και μεγάλο χώρο γιατί κάνοντας ποδήλατο σε ένα στενό μπαλκόνι μπορεί να προσκρούσει στα κάγκελα ή τον τοίχο με κίνδυνο να τραυματιστεί.
PVC
Η ευθύνη των κατασκευαστριών εταιρειών είναι μεγάλη κυρίως στο θέμα των υλικών που χρησιμοποιούν για τα παιχνίδια τους. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί στην ανακοίνωσή τους, το PVC είναι ένα υλικό το οποίο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την κατασκευή παιχνιδιών επειδή είναι τοξικό. Το PVC έχει ήδη απαγορευθεί στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επειδή έχει σχετισθεί με διαταραχές του ήπατος και των νεφρών και ενδέχεται να έχει καρκινογόνες ιδιότητες.
Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
– Η επιλογή του παιχνιδιού πρέπει γίνεται σύμφωνα με την ηλικία, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού.
– Βασικός κανόνας για την αποφυγή ατυχημάτων από τα παιχνίδια είναι να διαβάζονται προσεκτικά από τους γονείς οι οδηγίες ασφάλειας που αναγράφονται στη συσκευασία του παιχνιδιού.
– Τα μικρά παιδιά πρέπει να βρίσκονται πάντοτε υπό την εποπτεία ενήλικα, γιατί μόνα τους δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν τον κίνδυνο και να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Οι γονείς πρέπει να είναι σίγουροι ότι τα παιχνίδια χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο και σε κατάλληλο περιβάλλον. Mε την ενεργό συμμετοχή τους στο παιχνίδι, οι γονείς μπορούν να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους να παίζουν με ασφάλεια.
– Ιδιαίτερης προσοχής χρήζουν τα μικρά παιχνίδια. Είναι επικίνδυνα καθώς μπορούν να προκαλέσουν πνιγμονή στα παιδιά και μετά την ηλικία των 3 ετών.
– Συνιστάται να αποφεύγεται η αγορά ηλεκτρικών παιχνιδιών με θερμαινόμενα μέρη καθώς και παιχνιδιών με οξύαιχμες άκρες και σημεία για παιδιά μικρότερα των 8 ετών.
– Μετά το ξετύλιγμα της συσκευασίας του παιχνιδιού, οι πλαστικές σακούλες θα πρέπει να πετιούνται αμέσως καθώς μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία, αν τα παιδιά παίζοντας με αυτές τις φορέσουν στο κεφάλι τους.
– Πεταμένα παιχνίδια στο χώρο του σπιτιού μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα όταν παιδιά ή ενήλικες σκοντάψουν σε αυτά. Με την επίβλεψη, όμως, ενός ευαισθητοποιημένου ενήλικα, που θα φροντίζει να υπάρχει ελεύθερος χώρος για παιχνίδι, τα ατυχήματα αυτά είναι δυνατόν να αποφευχθούν. Κρίνετε σκόπιμο λοιπόν οι γονείς να μαθαίνουν στα παιδιά να τακτοποιούν τα παιχνίδια τους μετά το τέλος του παιχνιδιού και να βεβαιώνονται ότι τα παιχνίδια με τα οποία παίζουν τα μεγαλύτερα παιδιά είναι φυλαγμένα ξεχωριστά από τα παιχνίδια των μικρότερων παιδιών.
Διαβάστε επίσης
- Μελομακάρονα εναντίον κουραμπιέδων
- Φρόντισέ τους! Μία πράξη αγάπης και υγείας για τους πιο πολύτιμους ανθρώπους της ζωής μας!
- Τι είναι η σκολίωση; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Παιδιά με γερά δόντια!
- Ποιοι είναι οι τύποι σκολίωσης και ποια η θεραπεία τους
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.