Αυξημένη παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια η συχνότητα του άσθματος στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας και το άσθμα είναι η πιο συχνή προϋπάρχουσα πάθηση που μπορεί να επιπλέξει την κύηση με συμπτώματα τόσο στην έγκυο, όσο και στο έμβρυο.
Το ποσοστό του άσθματος κατά την κύηση κυμαίνεται από 1-4%. Σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή διάγνωση και εκτίμηση της βαρύτητας της δύσπνοιας διότι πολλές φορές τα συμπτώματα υποεκτιμώνται και αποδίδονται λανθασμένα σε αίσθημα δύσπνοιας που παρατηρείται συχνά στην κύηση.
Αυτό τόνισε η λέκτορας πνευμονολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Δέσποινα Παπακώστα μιλώντας στο 11ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Η πορεία του άσθματος κατά τη διάρκεια της κύησης, πρόσθεσε η ομιλήτρια, ποικίλει και η εξέλιξή της είναι απρόβλεπτη για κάθε συγκεκριμένη έγκυο. Το 35% περίπου των ασθματικών εγκύων παρουσιάζει βελτίωση του άσθματος κατά την κύηση, το 40% στασιμότητα και το 25% επιδείνωση.
Οι έγκυες με ήπιο άσθμα σπάνια παρουσιάζουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της κύησης, ενώ εκείνες με βαρύ άσθμα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο ιδίως από την 24η-36η εβδομάδα.
Σπάνια εμφανίζονται κρίσεις άσθματος τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες της κύησης και στον τοκετό. Υπάρχουν πολλές ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές κατά την κύηση που ευθύνονται για τη βελτίωση ή την επιδείνωση του άσθματος την περίοδο αυτή.
Όμως ένας κύριος λόγος επιδείνωσης της νόσου είναι ότι πολλές ασθματικές έγκυες ελαττώνουν ή και διακόπτουν τα αντιασθματικά φάρμακα από φόβο είτε δικό τους είτε μη ειδικών συμβούλων για την ασφάλεια τη δική τους αλλά κυρίως του εμβρύου.
Κάθε ασθματική έγκυος εκτός από τον τακτικό μηνιαίο έλεγχο από το γυναικολόγο της, πρέπει να παρακολουθείται κάθε 4-6 εβδομάδες και από ειδικό πνευμονολόγο ο οποίος καθορίζει την εκάστοτε κατάλληλη αγωγή και οφείλει επιπλέον να την καθησυχάζει ότι τα εισπνεόμενα αντιασθματικά φάρμακα έχουν ελάχιστο κίνδυνο για το έμβρυο σε σύγκριση με τον κίνδυνο που έχει μία ασθματική κρίση.
Η ανεπαρκής θεραπεία του άσθματος στην κύηση μπορεί να προκαλέσει παροξυσμούς με υποξυγοναιμία αρχικά στη έγκυο και στη συνέχεια στο έμβρυο. Αυτό οδηγεί σε επιπλοκές όπως: υπέρταση, προεκλαμψία και αιμορραγίες στη μητέρα και επιβράδυνση της ενδομήτριας ανάπτυξης, πρόωρο τοκετό, χαμηλό σωματικό βάρος, νεογνική υποξυγοναιμία και περιγεννητική θνησιμότητα στα νεογνά.
Η θεραπεία του άσθματος στην κύηση δεν διαφέρει από την καθιερωμένη αντιμετώπιση της νόσου. Οι διεθνείς οδηγίες προτείνουν επιθετική θεραπεία του άσθματος. Σκοπός της θεραπείας είναι να περιορίζει τα συμπτώματα, να διατηρεί φυσιολογική αναπνευστική λειτουργία της εγκύου και να ελαχιστοποιεί τη συχνότητα εμφάνισης ασθματικών παροξυσμών.
Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις κυήσεις ασθματικών γυναικών συγκριτικά με εκείνες υγιών γυναικών όταν το άσθμα θεραπεύεται σωστά. Τα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα και η εισπνεόμενη κορτιζόνη αποτελούν το θεμέλιο λίθο της θεραπείας των ασθματικών εγκύων.
Σε μικρό ποσοστό γυναικών με σοβαρό άσθμα και συχνούς ασθματικούς παροξυσμούς απαιτείται θεραπεία με χάπια κορτιζόνης για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει μικρή επίδραση στην εμφάνιση υπέρτασης-προεκλαμψίας στην έγκυο και γέννηση νεογνού χαμηλού σωματικού βάρους που όμως σαφέστατα υπεραντισταθμίζεται από τον κίνδυνο της υποθεραπείας του άσθματος.
Το μήνυμα που πρέπει να πάρει κάθε ασθματική έγκυος είναι ότι με τη σωστή καθοδήγηση του ειδικού πνευμονολόγου η εγκυμοσύνη της μπορεί να έχει το ίδιο καλή εξέλιξη όπως και μιάς φυσιολογικής εγκύου. Δεν πρέπει να φοβάται και να διακόπτει τα φάρμακά της διότι το μη ελεγχόμενο άσθμα θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία αυτής και του εμβρύου από ότι οι παρενέργειες των αντιασθματικών φαρμάκων.
Διαβάστε επίσης
- Αν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος…
- Φαρμακευτικό Μανιτάρι Κόρντισεπς και Άσθμα
- Τερηδόνα και ουλίτιδα της κύησης
- Εγκυμοσύνη και ερυθρά
- Θυμόμαστε το προφυλακτικό όλο το χρόνο κι όχι μόνο στις 13 Φεβρουαρίου
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.