Το 35,1% των μαθητών των τριών τάξεων του λυκείου στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης καπνίζει, ενώ στη Δυτική Μακεδονία το ποσοστό των καπνιστών μαθητών φτάνει το 29,7%, με τις μαθήτριες να έχουν τα πρωτεία στην βλαβερή αυτή συνήθεια.
Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη του εργαστηρίου έρευνας παθήσεων από το περιβάλλον της πνευμονολογικής κλινικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και έγινε σε μαθητές λυκείου και των δύο φύλων, καθώς και σε άνδρες και γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 35 χρόνια, στη Θεσσαλονίκη και στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.
Η έρευνα πρόκειται να παρουσιαστεί στο 11ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, που διοργανώνεται από την Εταιρεία Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος και θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 9 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Την πρωτιά στο κάπνισμα στη Θεσσαλονίκη, έχουν τα κορίτσια καθώς από το σύνολο των καπνιστών μαθητών (35,1%) το 36,3% είναι κορίτσια και το 33,7% αγόρια. Αντίστοιχα στη Δυτική Μακεδονία καπνίζει το 33,3% των αγοριών και το 26,1% των κοριτσιών.
Οι έφηβοι καπνίζουν σε ποσοστό 43% από αντίδραση, ενώ το 21% διότι καπνίζουν τα πρότυπά τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό αγοριών καπνιστών παρατηρείται στην Καστοριά (42,4%) και το μικρότερο στα Γρεβενά (17,2%), ενώ αντίστοιχα των κοριτσιών το μεγαλύτερο στην Κοζάνη (33,3%) και το μικρότερο πάλι στα Γρεβενά (14,1%).
Στους ενήλικες μεταξύ 28 και 42 χρόνων διαπιστώθηκε ότι το 57,7% των ανδρών και το 34% των γυναικών είναι καπνιστές. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών καπνιστών (64,7%) βρέθηκε στην Πτολεμαΐδα, την πόλη με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση.
Παράλληλα στην ίδια πόλη, ενώ το 1991 κάπνιζε το 25,8% των γυναικών, φέτος διαπιστώθηκε ότι καπνίζει το 47,5%, ποσοστό που έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε δέκα χρόνια.
Το κάπνισμα είναι το κύριο αίτιο της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (Χ.Α.Π.), ενός συχνότατου νοσήματος, όπως τόνισαν σε σημερινή συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία του 11ου Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος ο καθηγητής πνευμονολογίας κ. Δημήτριος Πατάκας και ο αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας κ. Λάζαρος Σιχλετίδης.
Η ασθένεια αυτή, που είναι ένα από τα κύρια θέματα του συνεδρίου, αφορά άτομα με χρόνιο βήχα, απόχρεμψη και ποικίλου βαθμού δύσπνοια, στο πλαίσιο χρόνιας βρογχίτιδας ή πνευμονικού εμφυσήματος ή και των δύο και αποτελεί την έκτη κατά σειρά αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.