Πρόκληση για την κοινωνία των πολιτών, πολύτιμο αγαθό για την κοινωνία των ανθρώπων: Ο Εθελοντισμός, αυτή η μεγάλη πρόκληση σε επίπεδο αξιών που συνδέεται άμεσα πλέον στην Ελλάδα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ζητά επιτακτικά 60.000 ένθερμους οπαδούς. Με το στόχο αυτό, παραμονή σχεδόν της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, της 5ης Δεκεμβρίου, διεξήχθη μία ενδιαφέρουσα ημερίδα στο Πολιτιστικό Κέντρο “Αθηναϊς” με θέμα “Εθελοντισμος: Η απάντηση της κοινωνίας των πολιτών”.
Κανείς δεν φαίνεται να αμφιβάλει ότι η επιτυχία της Ολυμπιάδας στην Αθήνα, εκτός από τη διεκπεραίωση των έργων υποδομής χρειάζεται και την εθελοντική συνδρομή των Ελλήνων. Αυτό τόνισαν σχεδόν όλοι οι ομιλητές της ημερίδας εξηγώντας ότι όλοι οι Έλληνες ανεξαρτήτως ηλικίας, μόρφωσης και τόπου κατοικίας θα πρέπει να βοηθήσουν στην κοινή προσπάθεια για τη διοργάνωση και την τέλεση των καλύτερων Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.
Στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, έλαβαν μέρος περίου 60.000 εθελοντές για τους Αγώνες. Εμείς τι θα κάνουμε; Ο ρόλος των εθελοντών, όπως τόνισε η Διευθύνρια του Τομέα Ανάπτυξης του προγράμματος Εθελοντισμού “Αθήνα 2004”, κ. Όλγα Κήκου, δεν περιορίζεται μόνο στην πρακτική πλευρά αλλά έχει και συμβολική σημασία, καθώς αντιπροσωπεύουν τα Ολυμπιακά ιδεώδη.
Η τεράστια σημασία των εθελοντών διαφαίνεται και από την ξεχωριστή Διεύθυνση Εθελοντισμού που έχει δημιουργήσει η Οργανωτική Επιτροπή στην οποία έχει ανατεθεί η ευθύνη προσέλκυσης επιλογής και εκπαίδευσης τους. Μέχρι στιγμής έχει γίνει η καταγραφή των αναγκών για εθελοντική εργασία από όλα τα προγράμματα των Αγώνων, βάσει των οποίων θα γίνει η επιλογή των εθελοντών σε συνδιασμό με τα προσόντα και τις προτιμήσεις τους.
Υποδοχή και εξυπηρέτηση θεατών, συνοδεία στις μεταφορές, εργασία στα γραφεία Τύπου, στον έλεγχο εισιτηρίων, στη διαπίστευση, στην τεχνολογία, την πληροφορική, στις ιατρικές υπηρεσίες, στην ασφάλεια, στα καταστήματα ολυμπιακών ειδών, στις υπηρεσίες διατροφής, στις τηλεπικοινωνίες, στη φιλοξενία χορηγών, στα Ολυμπιακά χωριά, κλπ είναι μερικές από τις εργασίες που θα μπορούσαν να επιλέξουν οι ενδιαφερόμενοι για την εθελοντική συμμετοχή τους στο τεράστιο αυτό εγχείρημα της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2004.
Οι εθελοντές θα υπάγονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, αυτούς των γενικών καθηκόντων και αυτούς των εξειδικευμένων καθηκόντων, όπως δηλαδή οι εθελοντές τω αθλημάτων. Θα πρέπει να είναι ηλικίας άνω των 18 ετών. Αυτός είναι και ο μόνος “περιορισμός” καθώς στόχος είναι να προσελκυστούν άτομα οποιουδήποτε φύλου, χρώματος, θρησκείας, επιπέδου μόρφωσης, από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 25.000 υποψήφιοι εθελοντές, από τους οποίους 5.000 προέρχονται από την Κύπρο και 7.000 από το εξωτερικό, ενώ 300 φορείς και οργανώσεις έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν με ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικό εξοπλισμό.
Η Οργανωτική Επιτροπή θα παρέχει στους εθελοντές τη στολή τους και τον όλο εξοπλισμό καθώς και δωρεάν σίτιση και μεταφορά κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Για τη συλλογή των εθελοντών λειτουργεί εξάλλου από τον περασμένο Μαϊο ειδικό τηλεφωνικό κέντρο και με ένα τηλεφώνημα στο 0800-20041, χωρίς χρέωση, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί σχετικά και να δηλώσει συμμετοχή, η οποία δεν είναι όμως δεσμευτική.
Η Οργανωτική Επιτροπή προχωρά αλλά ορισμένοι δεν είναι ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα πρόοδο. Ενώ βρισκόμαστε μόνο 1.000 ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πολλά πράγματα δεν βρίσκονται στο επιθυμητό σημείο, τόνισε η επικεφαλής του Τομέα Ολυμπιακών Αγώνων της ΝΔ κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά, εξηγώντας ότι το όραμα, το μήνυμα και η αποστολή στους ΟΑ είναι ακόμη το ζητούμενο. Τι αγώνες θέλουμε να κάνουμε; διερωτήθηκε η ίδια επισημαίνοντας ότι η Ολυμπιάδα είναι μία παγκόσμια γιορτή πολιτισμού, αλλά και μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας. Ειδικότερα για τον εθελοντισμό η κ. Πετραλιά εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καθυστερήσει και σε αυτό το τόσο ζωτικής σημασίας θέμα, που δεν αφορά μόνο την επιλογή και την κατάρτηση των εθελοντών αλλά και το θέμα της Ασφάλειας πλέον που προστίθεται στον εθελοντισμό.
Η Ελλάδα όμως χρειάζεται γενικότερα τους εθελοντές. Ο σύγχρονος Εθελοντισμός, όπως τόνισε η υφυπουργός Παιδείας κ. Ελένη Κούρκουλα, δεν αποτελεί προνόμιο των λίγων, ούτε περιορίζεται στις παραδοσιακές μορφές αλληλοβοήθειας ή σε μία στατική συμμετοχή στα κοινά. Αλλά συνιστά μία νέα μορφή πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχής, ένα πολύμορφο και δυναμικό σύστημα όπου η ατομική ολοκλήρωση θέτει ως στόχο τη συλλογική ευημερία. Ο εθελοντικός τομέας δεν αποσκοπεί, στην ανταγωνιστική σχέση με το κράτος, ούτε μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατό του.
Γι αυτό και ο πρωθυπουργός, τόνισε η ίδια, θέλοντας έμπρακτα να αναβαθμίσει την ιδέα του Εθελοντισμού σαν εξέχουσα αξία της σημερινής νεολαίας στη χώρα μας έκρινε σκόπιμο να τοποθετήσει υφυπουργό υπεύθυνο για τα προβλήματά της. Στην ίδια βάση το υπουργείο Παιδείας πήρε την πρωτοβουλία ώστε η κρατική τηλεόραση να μεταδώσει επί 5 ώρες ειδικό πρόγραμμα με το σήμα του Εθελοντισμού την προσεχή Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή.
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.