Η Βουλή των Λόρδων ψήφισε προσχέδιο νόμου που απαγορεύει την ανθρώπινη κλωνοποίηση για αναπαραγωγικούς σκοπούς και το οποίο προβλέπει ανώτατη ποινή δεκαετούς φυλάκισης για τους παραβάτες. Η σύνοδος της Βουλής των Λόρδων πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση αμερικανικής εταιρείας για το επίτευγμα της κλωνοποίησης ανθρώπινων εμβρύων με στόχο να αποκτηθούν βλαστοκύτταρα για θεραπευτικές ανάγκες.
Για την τελική επικυρωσή του το προσχέδιο νόμου, που προωθήθηκε από την κυβέρνηση των Εργατικών, θα εξετασθεί μέσα στην εβδομάδα κι από την Βουλή των Κοινοτήτων.
Εισηγούμενος το νομοσχέδιο, τόνισε πως η ανθρώπινη κλωνοποίηση για θεραπευτικούς σκοπούς αποτελεί μία πρακτική όλως “επικίνδυνη και αντίθετη προς τις ηθικές αρχές”.
Οπως δήλωσε ο βρετανός υφυπουργός Υγείας, Φίλιπ, οποιοσδήποτε μεταφυτέψει στην μήτρα μίας γυναίκας ανθρώπινο έμβρυο που προέκυψε από κλωνοποίηση θα τιμωρείται με 10-ετή φυλάκιση και με χρηματικό πρόστιμο.
Πάντως στο νομοσχέδιο γίνεται σαφής διάκριση ανάμεσα στις έρευνες για την κλωνοποίηση ανθρωπίνων εμβρύων για θεραπευτικούς σκοπούς και στη τεχνητή γονιμοποίηση με ανθρώπινους κλώνους, η οποία απαγορεύεται πλήρως.
Το παρόν νομοσχέδιο φιλοδοξεί να καλύψει το νομικό κενό που προκλήθηκε ύστερα από απόφαση του βρετανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα προς την οποία κάθε κλωνοποιημένος οργανισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί έμβρυο, κι ως εκ τούτου δεν προστατεύεται από τις διατάξεις της νομοθεσίας για την τεχνητή γονιμοποίηση, που ψηφίσθηκε το 1990.
“Οι προοπτικές για να αφήσουμε σε ένα νομικό κενό τους κινδύνους και τα ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με την τεχνητή αναπαραγωγή ενός παιδιού κλώνου είναι πολύ σοβαρές”, δήλωσε ο Λόρδος Χάντ στους συναδέλφους του. “Ιδού γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να προτείνει μία νέα νομοθεσία προκειμένου να εξευρεθεί μία λύση στο ιδιαίτερο αυτό ζήτημα”, πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης
- 50 χρόνια DNA: μύθος ή πραγματικότητα;
- Ο κύκλος ομιλιών «Κοινωνία και Υγεία» συνεχίζεται και αυτή τη χρονιά από το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών
- Οι συνέπειες του Τσέρνομπιλ δεκαέξι χρόνια μετά το ατύχημα
- Ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
- Ο γάμος χαρίζει …χρόνια στη ζωή του άνδρα
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.