Στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια θα ξεκινήσει η εφαρμογή της γενετικής παρέμβασης στο DNA των μικροβίων, ώστε να καθίστανται μη παθογόνα για τον ανθρώπινο οργανισμό, τόνισε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ν. Λεγάκης, στο περιθώριο της επίσημης τελετής έναρξης του 2ου Συνεδρίου Βαλκανικής Εταιρίας Μικροβιολογίας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Οπως είπε ο κ. Λεγάκης, σήμερα οι μέθοδοι γενετικής παρέμβασης στα μικρόβια βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, αλλά οι έρευνες στον τομέα αυτό προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, καθώς τα μικρόβια εξελίσσονται ραγδαία και τα αντιβιοτικά αδυνατούν να τ αντιμετωπίσουν.
Μάλιστα για το θέμα αυτό ο κ. Λεγάκης τόνισε ότι στην Ελλάδα τα μικρόβια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, εξαιτίας της κακής χρήσης αυτών των φαρμάκων.
Σε ό,τι αφορά τις χώρες των Βαλκανίων επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται πολλές ενδημικές λοιμώξεις, που μπορεί να προκαλούνται από τρόφιμα, αλλά και από μικρόβια που προσβάλουν το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου.
Οσο αφορά το Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου τελειώνουν το Σάββατο 24/11, ο κ. Λεγάκης είπε ότι επιστήμονες από τις Βαλκανικές χώρες θα συζητήσουν στη διάρκεια του τις νέες τάσεις αντιμετώπισης των μικροβίων, αλλά και τις μεθόδους που αναπτύσσονται για την έγκαιρη διάγνωση παθογόνων μικροβίων.
Διαβάστε επίσης
- Τι σημαίνει ο όρος ηθική;
- Η εξέλιξη των αντιλήψεων για τη νόσο στην ιατρική (Από τον Ιπποκράτη στην Γενετική)
- Παρέμβαση της Greenpeace για τη διαρροή τοξικών ουσιών από την ΔΕΗ
- Γενετική προδιάθεση για αυξημένη λιπογένεση ως αιτία παχυσαρκίας
- Γενετική προσέγγιση της κίρρωσης του ήπατος
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.