Μία νέα πηγή αντιβιοτικών, από μαστοκύτταρα ψαριού βρήκαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ, οι οποίο κατάφεραν να απομονώσουν κάποιες πρωτεΐνες που μπορούν να καταπολεμήσουν λοιμώξεις, από ένα υβρίδιο πέρκας. Tα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του Nature.
Τα μαστοκύτταρα αποτελούν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία βρίσκονται σε ψάρια αλλά και σε θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. Εάν τα ανθρώπινα μαστοκύτταρα περιέχουν τις αντίστοιχες πρωτεΐνες, πιθανόν να βρεθούν νέοι τρόποι αντιμετώπισης των λοιμώξεων.
Η ακριβής λειτουργία των μαστοκυττάρων δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως, αλλά οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η δράση τους σχετίζεται με το άσθμα και τις αλλεργίες.
Με τη νέα αυτή μελέτη, τα μαστοκύταρα φαίνεται να έχουν ένα τελείως διαφορετικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού. Εάν τα ανθρώπινα μαστοκύτταρα περιέχουν τις “αντιβιοτικές” αυτές πρωτεΐνες, μπορεί να τροποποιηθεί η συγκέντρωσή τους και να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση λοιμώξεων ή ακόμα και για την παραγωγή νέων φαρμάκων.
Διαβάστε επίσης
- Κληρονομικότητα και λοιμώξεις
- Τα παράδοξα με την αντιβίωση
- Γρίπη, ο… πονηρός ιός!
- Παίρνω αντιβίωση, χρειάζεται να πάρω και βιταμίνες;
- Γιατί δημιουργεί κινδύνους η κατάχρηση αντιβιοτικών;
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.