Το εμβόλιο κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ, από την οποία πάσχουν δεκάδες χιλιάδες άτομα τρίτης ηλικίας σε όλο τον κόσμο και το οποίο μέχρι τώρα χορηγούνταν σε πειραματικό στάδιο και σε εθελοντές, θα χορηγείται κανονικά σε άτομα που παρουσιάζουν τη νόσο σε αρχικό στάδιο. Το εμβόλιο θα χορηγείται δωρεάν κάτω από αυστηρά κλινικά και παρακλινικά κριτήρια σε όσα άτομα θα ήθελαν να το κάνουν και να ενταχθούν στα υπάρχοντα στην Ευρώπη πρωτόκολλα, ενώ η προληπτική χρήση του εμβολίου δεν συνιστάται. Η ανακοίνωση, που αποτελεί σταθμό στην αντιμετώπιση της νόσου, έγινε σήμερα, στο πλαίσιο των εργασιών του 29ου Συμποσίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γηριατρικής Ψυχιατρικής, από τον καθηγητή Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης Ε. Τζιακομπίνι.
Για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία της σημερινής ανακοίνωσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τη νόσο του Αλτσχάιμερ πάσχουν σήμερα το 85% των ατόμων, άνω των 80 ετών, στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 15% των Ελλήνων, άνω των 80.
O πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου και Διευθυντής της Α’ Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, καθηγητής κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, δήλωσε στο ΑΠΕ ότι η μεγάλη διαφορά μεταξύ των πασχόντων από τη νόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα οφείλεται και σε γονιδιακούς λόγους, αλλά κυρίως στο ότι στη χώρα μας διατηρείται ο θεσμός της πυρηνικής οικογένειας και ότι τα άτομα της τρίτης ηλικίας εξακολουθούν να συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού, ενώ αντίθετα στο Ηνωμένο Βασίλειο ένας μεγάλος αριθμός ατόμων τρίτης ηλικίας καταφεύγει σε οίκους ευγηρίας, με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσει τις νοητικές του λειτουργίες.
Σχετικά με την εφαρμογή του εμβολίου, τόνισε ότι αυτή γίνεται πλέον σε μη πειραματικό στάδιο γιατί τα αποτελέσματα του εμβολίου σε πειραματικό επίπεδο ήταν άριστα και τα δεδομένα στους εθελοντές στην Ισπανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελβετία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι προληπτικά δεν συνιστάται η χορήγηση του εμβολίου.
Όσον αφορά στις εργασίες του Συμποσίου, ο κ. Μπαλογιάννης χαρακτήρισε τα αποτελέσματα του συνεδρίου εξόχως ενθαρρυντικά και στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του καθηγητή Νικόλαου Γονατά από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας, ο οποίος ανέλυσε εν εκτάσει τις παθολογικές αλλοιώσεις της συσκευής του Γκόλτζι, στους κινητικούς νευρώνες, σε όσους πάσχουν από πλαγία μυοατροφική σκλήρυνση ή νόσο του Σαρκό.
Κατέδειξε, επίσης, σε σειρά πειραματικών προτύπων, τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της νόσου και τη δυνατότητα, μέσω της συγκεκριμένης νόσου, να εισέλθουμε στην παθογένεια όλων των νευροεκφυλιστικών παθήσεων.
Μεγάλη βαρύτητα είχε επίσης η μελέτη του γενετικού παράγοντα στη νόσου του Αλτσχάιμερ και στην κροταφική άνοια, την κροταφική μετωπιαία και την κροταφομετωπιαία άνοια.
Το γεγονός ότι ορισμένα γονίδια ενοχοποιούνται για τη σειρά των νευροχημικών και νευροανοσοβιολογικών αλλοιώσεων στις διάφορες μορφές άνοιας με επίκεντρο τη νόσο του Αλτσχάιμερ, καταδεικνύει ότι στο ανθρώπινο γονιδίωμα ενεργοποιείται ο μηχανισμός της αποπτώσεως, δηλαδή του προγραμματισμένου θανάτου των νευρικών κυττάρων σε όλες τις άνοιες και σε όλα τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα.
Ένα άλλο αισιόδοξο μήνυμα, όσον αφορά την έγκαιρη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ, προήλθε από την ανακοίνωση του καθηγητή Χαντς Λίνκ από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία της μελέτης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού των πασχόντων από την άνοια και ιδιαίτερα από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Ο κ. Λινκ κατέδειξε ότι ευαίσθητοι δείκτες όπως το αμυλοειδές και η Τ πρωτεΐνη θα μπορούσαν να βοηθήσουν την πρώιμη διάγνωση της νόσου εφόσον αυξάνονται οι τιμές και των δύο προαναφερθέντων στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Αντίθετα, η μεμονωμένη αύξηση ενός εκ των δύο προαναφερθέντων δεικτών δεν αποτελεί διαγνωστικό κριτήριο.
Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσίασε η ανακοίνωση του καθηγητή Λαρς Γκούσταφσον, από το πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας, που είναι και το αρχαιότερο της χώρας, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαφορική διάγνωση μεταξύ της ήπιας γεροντικής νοητικής κάμψης και της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Όπως είπε ο κ. Γκούσταφσον, κλινικές παρατηρήσεις κατέδειξαν ότι πολλά άτομα της τρίτης ηλικίας που παρουσίασαν συμπτώματα της πρώτης νόσου, στη συνέχεια βελτιώθηκαν, αποδεικνύοντας ότι αυτά τα φαινόμενα ήταν παροδικά ενώ η κατάσταση ενός μόνο μικρού ποσοστού εξ αυτών επιδεινώθηκε.
Χορηγός επικοινωνίας του Συμποσίου είναι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Διαβάστε επίσης
- Πόσα εμβόλια υπάρχουν για την πολιομυελίτιδα;
- Γρίπη, ο… πονηρός ιός!
- Τι είναι και πότε γίνεται ο αντιτετανικός ορός;
- Θετικό αυστραλιανό αντιγόνο
- Είναι εφικτή η θεραπεία των αλλεργιών;
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.