Η κληρονομικότητα είναι πιθανόν να παίζει σημαντικό ρόλο στην ποσότητα της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου και κατά συνέπεια στο πόσο “έξυπνος” είναι κάποιος, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών και Φιλανδών επιστημόνων που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Nature Neuroscience.
Οι επιστήμονες μελέτησαν με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας τη φαιά ουσία 20 μονοωγενών και 20 διοωγενών δίδυμων, των οποίων τα στοιχεία προήλθαν από μία φιλανδική βάση δεδομένων για δίδυμα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ποσότητα της φαιάς ουσίας φαίνεται να καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από γενετικούς παράγοντες. Στα μονοωγενή δίδυμα, των οποίων το γενετικό υλικό είναι κοινό, υπήρχε σημαντική ομοιότητα στη φαιά ουσία, σε σχέση με τα διοωγνεή.
Τα αποτελέσματα αυτά εξηγούν εν μέρει το γιατί η “εξυπνάδα” κληρονομείται και ενώ κάτι τέτοιο ήταν γνωστό, δεν υπήρχε επιστημονικός τρόπος εξήγησής του.
Αντίστοιχες ομοιότητες στον εγκέφαλο, μεταξύ συγγενών πιθανόν να βοηθήσουν στην εξήγηση της εμφάνισης εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.