Το άγχος είναι η αιτία που όλο και πιο πολλοί εργαζόμενοι κρυολογούν κατά την διάρκεια του φθινοπώρου, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς το υπερβολικό στρες εξασθενίζει την άμυνα του οργανσιμού. Ο οργανισμός συνήθως αμύνεται με επιτυχία στους διάφορους ιούς, που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή και πιο σοβαρές καταστάσεις όπως την γρίπη, ενώ και όταν ακόμα κάποιος νοσήσει, τα συμπτώματα δεν είναι ιδιαίτερα βαριά.
Οπως εξηγεί ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Westminster Δρ Phil Evans, ο οργανισμός σε στρεσογόνες καταστάσεις απελευθερώνει διάφορες ορμόνες.
Οταν η στρεσογόνος κατάσταση είναι χρόνια (συνηθισμένο φαινόμενο στους χώρους εργασίας), οι ορμόνες αυτές επιδρούν στο ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα αυτό να χάνει την αποτελεσματικότητά του, ιδίως στην αντιμετώπιση λοιμώξεων που βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο, ή ιών που βρίσκονται σε αδράνεια μέσα στα κύτταρα.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουαλίας Δρ. Andy Smith, θεωρεί ότι αυτή η εξασθένιση του ανοσοποιητικού επηρεάζει κυρίως την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού, όπως για παράδειγμα στον βλεννογόνο της ρινικής κοιλότητας.
Ενας επιπλέον παράγοντας, εκτός από τον ιδιαίτερα αγχωτικό σύγχρονο τρόπο ζωής, που συμβάλλει στην αύξηση των λοιμώξεων είναι και ο συγχρωτισμός που επικρατεί στις πόλεις, με αποτέλεσμα να βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από τους διάφορους ιούς.
Διαβάστε επίσης
- Συναισθηματική διατροφή: Η ψυχολογία στο αδυνάτισμα
- Έχω φαγούρα, είναι σοβαρό;
- Κρύα χέρια και πόδια
- Τι είναι το σύνδρομο της άσπρης μπλούζας;
- Αντιμετωπίζονται ασθένειες με θαλασσοθεραπεία;
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.