Τα όνειρα, τα οποία βλέπουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας και νομίζουμε ότι το περιεχόμενό τους δε βγάζει κανένα νόημα, πιθανόν να αποτελούν το αποτέλεσμα επεξεργασίας των πληροφοριών που λαμβάνει ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Science.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ενεργός κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Ουσιαστικά, ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη διαδικασία της μνήμης, καθώς κατά τη διάρκειά του, γίνεται μερική επεξεργασία των πληροφοριών που δεχόμαστε.
Στα αποτελέσματα αυτά κατέληξαν οι επιστήμονες μετά από ανασκόπηση των ερευνών που υπάρχουν για τον ύπνο, τη μαθησιακή ικανότητα, τα όνειρα και τη μνήμη.
Ενώ για χρόνια επικρατούσε μία σύγχυση σε ό,τι αφορούσε τα αποτελέσματα μελετών για τον ύπνο, τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη η σχέση των ονείρων και της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Σύμφωνα με τις παλαιότερες έρευνες, ο ύπνος δε συσχετιζόταν με όλες τις λειτουργίες της μνήμης. Ομως έχει αποδειχθεί πλέον ότι υπάρχουν λειτουργίες στις οποίες ο ύπνος βοηθάει στην ενδυνάμωση και επεξεργασία της μνήμης, ενώ σε μερικές περιπτώσεις πιθανόν να συμβάλλει και στο σβήσιμο κάποιων πληροφορίων.
Διαβάστε επίσης
- Ο ύπνος του μωρού
- 7 συμβουλές για καλύτερο ύπνο
- Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε;
- Μελέτη ύπνου – σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου
- Διαταραχές του ύπνου. Πότε μπορεί να βoηθήσει ο Ωτορινολαρυγγολόγος;
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.