Μία από τις πιο προηγμένες μεθόδους για την αντιμετώπιση του καρκίνου, η χρησιμοποίηση δηλαδή ειδικών γονιδίων που έχουν την ικανότητα να καταστρέφουν επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα, εφαρμόζεται ήδη στη χώρα μας, με πολύ καλά αποτελέσματα στην εξέλιξη της υγείας των Ελλήνων ασθενών.
Οι ελπιδοφόρες αυτές εξελίξεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του 11ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της Διεθνούς Ενωσης Χειρουργών και Γαστρεντερολόγων, το οποίο πραγματοποιείται στο Ηράκλειο από 1 έως 4 Νοεμβρίου 2001.
Αναφερόμενοι στη θεαματική γονιδιακή μέθοδο αντιμετώπισης του καρκίνου, οι βασικοί εισηγητές του συνεδρίου καθηγητές κ. Νικόλαος Λυγιδάκης (πρόεδρος του συνεδρίου και γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ιατρικής Ενωσης Χειρουργών και Γαστρεντερολόγων) H. Bismuth (Πρόεδρος της IASG) και Μ. Μakuuchi (αντιπρόεδρος της IASG, καθηγητής του Αυτοκρατορικού Πανεπιστημίου του Τόκιο), υπογράμμισαν ότι στηρίζεται σε ειδικά γονίδια – ?καμικάζι? τα οποία παρασκευάζονται με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους της βιοτεχνολογίας από διάφορους ιούς.
Τα γονίδια αυτά τοποθετούνται σε ειδικούς μεταφορείς (vectors), που στην πραγματικότητα είναι αδενοϋποβοηθούμενοι ιοί και στη συνέχεια μεταφέρονται στην περιοχή του καρκίνου, με τοπική χορήγηση.
Η δράση των γονιδίων – καμικάζι έγκειται στη δυνατότητα που έχουν να μετατρέπουν την ενέργειά μιας σειράς ειδικών φαρμάκων σε κυτταροτοξική και μάλιστα ειδικά εκλεκτικά και αποκλειστικά κατά των καρκινικών κυττάρων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νεκρώνεται ο όγκος, αλλά και τα ίδια τα γονίδια, γεγονός που δικαιολογεί και τον χαρακτηρισμό τους σαν καμικάζι.
Αλλη μορφή γονιδιακής αντιμετώπισης του καρκίνου – ήπατος – παγκρέατος- παχέος εντέρου – στομάχου – μελανώματος κ.λπ. είναι η χρησιμοποίηση των γονιδίων ως μεταφορέων διαφόρων χημειοθεραπευτικών ουσιών ή διαφόρων κυττονικών.
Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα με τα οποία οπλίζονται τα συγκεκριμένα γονίδια και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των καρκινικών κυττάρων είναι φάρμακα ή αποτελεσματικότητα των οποίων ελέγχεται προηγουμένως μέσω test ευαισθησίας.
Παράλληλα χρησιμοποιούνται ορισμένα είδη κυτοκκινών, όπως η ιντερφερόνη – γ και η ιντερλεφκίνη 2. Οι ουσίες αυτές έχουν την ιδιότητα να ενισχύουν τη δράση του αμυντικού (ανοσοποιητικού) συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού μεγιστοποιώντας την αντίδρασή του κατά των όγκων.
Σύμφωνα με τους καθηγητές, η συγκεκριμένη θεραπεία εφαρμόζεται με ικανοποιητικά αποτελέσματα και στη χώρα μας και συγκεκριμένα σε ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος, του ήπατος και άλλων συμπαγών οργάνων, καθώς και σε ασθενείς που έχουν εκδηλώσει μελάνωμα και σάρκωμα.
Προέβλεψαν, μάλιστα, ότι τα προσεχή χρόνια η γονιδιακή θεραπεία θα εφαρμόζεται σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον καρκίνο, καθώς τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα κρίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Βεβαίως η γονιδιακή θεραπεία συνδυάζεται με τη χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου δεδομένου ότι τουλάχιστον μέχρι σήμερα η χειρουργική αφαίρεση του όγκου θεωρείται το Gold Standard της θεραπευτικής του αντιμετώπισης.
Ετσι για τον καρκίνο του ήπατος έχουμε την χειρουργική σε δύο χρόνους που θεωρείται επαναστατική εξέλιξη στο είδος της. Προσφέρει δυνατότητες ασφαλούς χειρουργικής αντιμετώπισης σε χιλιάδες ασθενείς που εθεωρούντο μη επιδεκτικοί χειρουργείου.
Αλλο είδος θεραπευτικής παρέμβασης στο καρκίνο του Ήπατος αποτελούν τα μικροκύματα. Μέσω των μικροκυμάτων επιτυγχάνεται η μετατροπή της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας σε υπερθερμία κι η μέσω αυτής τήξη – νέκρωση καταστροφή του όγκου. Ενδείξεις για τα μικροκύματα, είναι ασθενείς με καρκίνο και τους δύο ηπατικούς λοβούς οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν χειρουργικά.
Οι διακεκριμένοι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι χάρη στις σημαντικές προόδους που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, είναι δυνατή η σωτηρία ασθενών, οι οποίοι θα είχαν χάσει τη ζωή τους.
Πριν από αρκετά χρόνια, οι ασθενείς αυτοί θα κρίνονταν ανεγχείρητοι ή μη επιδεκτικοί κάποιας ειδικής αγωγής, ενώ σήμερα μπορούν να ζήσουν αρκετά χρόνια μετά τη διάγνωση της πάθησης. Δεν είναι τυχαίο – εξήγησαν – ότι παρά το γεγονός ότι η επίπτωση του καρκίνου είναι, δυστυχώς, όλο και μεγαλύτερη στον ελληνικό πληθυσμό, οι θάνατοι από τις παθήσεις του πεπτικού, τις χρόνιες παθήσεις του ήπατος και την κίρρωση έχουν σημειώσει μείωση από 62,2% έως 74,4% από τη δεκαετία του 70 έως τα τέλη της δεκαετίας του 90.
Oι αριθμοί
Καρκίνος: προσβάλλει όλο και περισσότερους Ελληνες. Η επίπτωση της νόσου στον ελληνικό πληθυσμό ήταν 0,46% τη δεκαετία του 80 και ανήλθε στο 1,02% την επόμενη δεκαετία (αύξηση 121,8%) σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)
Καρκίνος παγκρέατος: προσβάλλει κυρίως άνδρες, μεγάλης ηλικίας. Είναι η 4η αιτία θανάτου από καρκίνο.
Καρκίνος ήπατος: επίπτωση του αλκοολισμού και της χρόνιας ηπατίτιδας Β και C. Οι θάνατοι από παθήσεις και την κίρρωση του ήπατος στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 74,4% από το 1970 έως το 1998, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ
Καρκίνος στομάχου: αποδίδεται στη μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης C, τη χρόνια γαστρίτιδα από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και την κακή διατροφή. Προσβάλλει κυρίως άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών.
Καρκίνος παχέος εντέρου: αποδίδεται στην κακή διατροφή. Αποτελεί την 2η αιτία θανάτου από καρκίνο σε άνδρες άνω των 50 ετών.
Διαβάστε επίσης
- Δροσιστείτε έξυπνα και οικολογικά
- Εξυπνα ρούχα για όλες τις περιστάσεις
- Υπό προϋποθέσεις η χρήση εμβρυακών κυττάρων στην Γερμανία
- Κλωνοποίηση ανθρώπινων κυττάρων: το άρθρο στο J. Reg. Med.
- Οχι στη φύλαξη κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.