Με το σύνθημα: Τελειώστε τη δουλειά! η Greenpeace συνοψίζει τα αιτήματά της για την διεθνή διάσκεψη για το κλίμα, η οποία πραγματοποιείται στο Μαρακές από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου. Η διεθνής αυτή διάσκεψη θα πρέπει να αποσαφηνίσει τις λεπτομέρειες του Πρωτοκόλλου του Κιότο, ώστε να γίνει δυνατή η επικύρωσή του μέσα στο 2002. Η Greenpeace καλεί ακόμη τις συμμετέχουσες χώρες να συνταχθούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην υποκύψουν στις απαιτήσεις των ΗΠΑ που επιθυμούν να καταστήσουν το Πρωτόκολλο του Κιότο νεκρό.
Οι συνομιλίες του Μαρακές θα αποτελέσουν τη συνέχεια αυτών που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο στη Βόννη, όπου εκπρόσωποι 180 κυβερνήσεων κατέληξαν σε μία ιστορική συμφωνία για την απεμπλοκή του Πρωτοκόλλου του Κιότο, παρά τις πεισματικές προσπάθειες των ΗΠΑ να το σαμποτάρουν. Παράλληλα με την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Μαρακές, θα συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα την επικύρωση του Πρωτοκόλλου του Κιότο από τα κράτη μέλη μέχρι τον Ιούνιο του 2002. Το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος θα πρέπει να στείλει για ακόμη μία φορά ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα προς τις ΗΠΑ και την ομάδα των χωρών που τις υποστηρίζουν στο θέμα αυτό (όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς).
Αν και ανεπαρκές, το Πρωτόκολλο του Κιότο είναι ένα πρώτο βήμα στον δρόμο της ριζικής μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου που απαιτείται για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών. Αυτή τη στιγμή είναι το μόνο διεθνές νομικό εργαλείο για την προστασία του κλίματος. Έχει περάσει μια δεκαετία από την στιγμή που η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε επίσημα την απειλή των κλιματικών αλλαγών, και απέχουμε ακόμα πολύ από την ανάληψη δράσης για την αποτροπή του προβλήματος, δήλωσε η Μάχη Σιδερίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι το παγκόσμιο κλίμα αλλάζει λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Τον Σεπτέμβριο του 2001, η Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC) επαναβεβαίωσε ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά 0,4-0,8 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο. Μάλιστα, οι ρυθμοί μεταβολής της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του προσεχή αιώνα αναμένεται να ξεπεράσουν τους αντίστοιχους ρυθμούς των τελευταίων 10.000 ετών. Σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις της IPCC, χωρίς την ανάληψη δράσης για τη μείωση των εκπομπών, έως το έτος 2100 η παγκόσμια μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί μέχρι 5,8 βαθμούς Κελσίου, ενώ η μέση στάθμη της θάλασσας θα ανέβει μέχρι 88 εκατοστά σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Οι προβλεπόμενες καταστροφές από τις κλιματικές αλλαγές περιλαμβάνουν σημαντικές απώλειες ανθρωπίνων ζωών από τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, ενώ (κάτω από εξαιρετικά αισιόδοξες υποθέσεις) 60-350 εκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της πείνας, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Για την αλλαγή του κλίματος ευθύνεται η χρήση ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου, άνθρακα, φυσικού αερίου) κυρίως από ανεπτυγμένες χώρες. Για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών πρέπει να κινητοποιηθούν πρώτες οι βιομηχανικές χώρες και να μειώσουν τις εκπομπές τους, καθώς εκπέμπουν περισσότερους ρύπους τόσο σε απόλυτα μεγέθη όσο και ανά κάτοικο. Ένας Αμερικανός εκπέμπει ετησίως είκοσι φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από έναν Ινδό.
Οι ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη μπορούν να καλυφθούν επαρκώς από τον ήλιο, τον άνεμο και το νερό. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, είναι καθαρές, ανεξάντλητες και φιλικές προς το περιβάλλον. Οι πηγές αυτές μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής χωρίς το κόστος των κλιματικών αλλαγών. Όλες οι χώρες πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία του κλίματος της Γης. Για τις ανεπτυγμένες χώρες, το Πρωτόκολλο του Κιότο αποτελεί ένα πρώτο αναιμικό, πλην όμως απαραίτητο βήμα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγχρόνως να στηρίξουν τη στροφή αυτή στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Ελλάδα έχει αποτύχει παταγωδώς να συγκρατήσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για τις κλιματικές αλλαγές. Στο Κιότο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε ότι το 2010 θα έχει μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 8% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Στα πλαίσια του καταμερισμού των ευθυνών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα πίεσε και πέτυχε να της επιτραπεί να αυξήσει τις εκπομπές της κατά 25% ως το 2010 (σε σχέση πάντα με τα επίπεδα του 1990). Σύμφωνα όμως με την τελευταία έκθεση που συνέταξε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ιούλιος 2001), τα στοιχεία δείχνουν ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ αυτόν τον απαράδεκτο ούτως ή άλλως στόχο. Η αισιόδοξη πρόβλεψη για τον χρονικό ορίζοντα ως το 2012 αναφέρεται σε αύξηση της τάξης του 36%, ενώ η απαισιόδοξη κάνει λόγο για αύξηση των εκπομπών κατά 55%.
Η ασυγκράτητη αύξηση των εκπομπών ρύπων από την Ελλάδα οφείλεται κυρίως στην εξάρτηση της χώρας μας από ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη και πετρέλαιο), στη χαμηλή διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην απουσία μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας. Όλα αυτά πρέπει να αντιστραφούν άμεσα, τόνισε η Μάχη Σιδερίδου.
Με αφορμή την έναρξη των συνομιλιών στο Μαρακές η Greenpeace καλεί τις κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών:
Να κλείσουν τα παραθυράκια στο κείμενο του Πρωτοκόλλου του
Κιότο.
Να προχωρήσουν στην επικύρωση του Πρωτοκόλλου πριν τη δέκατη
επέτειο της υπογραφής της Σύμβασης-Πλαίσιο για τις Κλιματικές
Αλλαγές, πριν δηλαδή από τον Ιούνιο του 2002.
Να δεσμευτούν για περαιτέρω, δραστικές μειώσεις των εκπομπών των
αερίων του θερμοκηπίου.
Να αλλάξουν το ενεργειακό τους μοντέλο και να ενισχύσουν τις
καθαρές πηγές ενέργειας, όπως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
(αιολική, ηλιακή) και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Να στηρίξουν τη στροφή στις καθαρές πηγές ενέργειας στις
αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να δοθεί πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια σε
2 δισεκατομμύρια φτωχούς που σήμερα στερούνται τα στοιχειώδη μέσα
για την κάλυψη βασικών τους αναγκών (καθαρή ενέργεια για μαγείρεμα,
θέρμανση, καθαρό νερό, υγειονομική περίθαλψη).
Διαβάστε επίσης
- Σώσε τις μέλισσες
- Greenpeace: Οχι στην πρόταση Τρακατέλλη για τα μεταλλαγμένα
- Greenpeace: Ανεμιστήρες οροφής, όχι άλλα κλιματιστικά
- Η Greenpeace για το μεταλλαγμένο ρύζι
- Greenpeace: Εκστρατεία για την εξοικονόμηση ενέργειας
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.