Αν και ο τροχός αποτελεί τον πρώτο ανασταλτικό παράγοντα για μια επίσκεψη στον οδοντιατρείο, δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που αποφεύγουν τον οδοντίατρο από τον φόβο της αναισθητικής ένεσης, η οποία είναι αναγκαία σε πολλές περιπτώσεις. Τη λύση στο πρόβλημα αυτό φαίνεται ότι βρήκαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα των ΗΠΑ, οι οποίοι εφαρμόζουν μία εναλλακτική μέθοδο οδοντιατρικής αναισθησίας, η οποία καταργεί την ένεση με την βοήθεια ηλεκτρονικών σημάτων. Η μέθοδος με την ονομασία ηλεκτρονική οδοντιατρική αναισθησία (EDA) έχει ήδη πάρει την έγκριση του FDA (Οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ).
Η αναισθησία με την EDA επιτυγχάνεται με την παροχέτευση ασθενών ηλεκτρονικών σημάτων χαμηλής συχνότητας. Τα σήματα αυτά, την ένταση των οποίων ρυθμίζει ο ασθενής, είναι παρόμοια με τα ραδιοφωνικά και εκπέμπονται από μία ειδική συσκευή και δια μέσου δεκτών που τοποθετούνται στο πρόσωπο ή στα ούλα γύρω από το δόντι στο οποίο θα γίνει η επέμβαση, διοχετεύονται στα νεύρα του δοντιού
Η μέθοδος αυτή έχει δοκιμασθεί με επιτυχία σε θεραπείες ουλίτιδας και σε εμφράξεις. Ο ασθενής αν και αισθάνεται την πίεση ή την θερμότητα, δεν αισθάνεται πόνο, γεγονός που ορισμένες φορές είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε κάποιες οδοντιατρικές επεμβάσεις, καθώς ο ασθενής είναι σε θέση να πληροφορεί τον γιατρό του για το πως «αισθάνεται» το δόντι του.
Ενα ακόμα πλεονέκτημα της μεθόδου, είναι ότι μετά την επέμβαση δεν παραμένει το γνωστό και αρκετά ενοχλητικό μούδιασμα, που παρατηρείται με την κλασσική μέθοδο αναισθησίας, κάτι το οποίο εκτίμησαν ιδιαίτερα οι ασθενείς στους οποίους εφαρμόστηκε η EDA.
Η EDA δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εγκύους, όταν υπάρχει βηματοδότης και γενικά σε άτομα που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να χειρισθούν την συσκευή που ελέγχει την ένταση του ρεύματος, όπως τα μικρά παιδιά.
Διαβάστε επίσης
- Οδοντιατρείο στη Μεγίστη με τη φροντίδα του Στρατού
- Ηλεκτρονική μύτη ανιχνεύει τη φυματίωση από την αναπνοή
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.