Ερευνα, για τους κινδύνους τραυματισμού που διατρέχουν τα παιδιά από τα παιχνίδια που βρίσκονται μέσα σε συσκευασμένα τρόφιμα, αποφάσισε να διεξάγει η ειδική επιτροπή ερευνών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γνωστή ως STOA. Την απόφαση πήρε η επιτροπή ύστερα από αίτημα της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ. Μένης Μαλλιώρη και αφορά τα παιγνίδια που ανακαλύπτουν τα παιδιά σε σοκολατένια αυγά, γαριδάκια, κορν φλέϊκς κ.α.
Η έρευνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στους προσεχείς έξι μήνες και θα απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο η ύπαρξη των παιχνιδιών στις παιδικές τροφές είναι επικίνδυνη για την υγεία των παιδιών της Ευρώπης.
Για το θέμα φαίνεται ότι υπάρχει έντονη διχογνωμία ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας που πιστεύουν στην επικινδυνότητα των παιχνιδιών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο αρμόδιος για τις Επιχειρήσεις Επίτροπος Φιλανδός Ε. Λικάνεν, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της κ. Μαλλιώρη, εξήγησε ότι κατά την άποψή του δεν υπάρχουν έως σήμερα επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να υπαγορεύουν την απαγόρευση των παιχνιδιών. Ο κ. Λικάνεν υποστηρίζει την άποψη ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ της προστασίας των καταναλωτών και της ελεύθερης κυκλοφορίας των αγαθών.
Επακόλουθο της τοποθέτησης αυτής ήταν και η “απαγόρευση” στη νομοθετική πρωτοβουλία της Ελληνίδας υφυπουργού κ. Αποστολάκη. Η κ. Αποστολάκη είχε προβεί τον περασμένο Φεβρουάριο σε κατάρτιση σχεδίου νομοθεσίας για τα μη βιώσιμα αντικείμενα μέσα σε τρόφιμα το οποίο κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε απάντησή της η Επιτροπή, όχι μόνο δεν στήριξε την ελληνική πρωτοβουλία αλλά ζήτησε την αναστολή κάθε ενέργειας και απείλησε έμμεσα την Ελλάδα με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Σχολιάζοντας τη στάση της Επιτροπής η κ.. Μαλλιώρη επισημαίνει ότι είναι προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί προτεραιότητα την εφαρμογή των κανόνων εσωτερικού εμπορίου στην Ενωση, από την ασφάλεια των καταναλωτών και μάλιστα των καταναλωτών μικρής ηλικίας. Στο επιχείρημα του κ. Λικάνεν για έλλειψη επιστημονικών στοιχείων θα δώσει απάντηση η έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα αποτελέσματά της θα αποτελέσουν ένα ουσιαστικό εργαλείο πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Διαβάστε επίσης
- Παιχνίδια και Πραγματικότητα: Μία έκθεση των Γιατρών χωρίς Σύνορα
- Παρέμβαση της Greenpeace για τη διαρροή τοξικών ουσιών από την ΔΕΗ
- Γενετική παρέμβαση για ακίνδυνα μικρόβια
- Δίκτυο οικολόγων: Παρέμβαση στην ελληνική πραγματικότητα
- Παρέμβαση για την παιδική εργασία
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.