Ινσουλίνη

Η ινσουλίνη ενδείκνυται για τον τύπο 1 σακχαρώδη διαβήτη και για τους διαβητικούς τύπου 2 με χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης που δεν ανταποκρίνονται στο συνδυασμό δίαιτας και αντιδιαβητικών δισκίων που δίνονται από το στόμα.
Υπάρχουν ινσουλίνες ταχείας, μέσης και βραδείας δράσεως, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτούσιες ή σε μείγματα. Σήμερα είναι πολύ συνηθισμένη η χρησιμοποίηση μειγμάτων ταχείας και μέσης δράσεως ινσουλίνης. Η δόση της ινσουλίνης θα καθορισθεί με βάση το προφίλ του διαβητικού. Στόχος του κλινικού ιατρού θα πρέπει να είναι να μιμηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο την έκκριση ινσουλίνης από τον οργανισμό. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και προσαρμογή της δόσης σε καταστάσεις που είτε απορρυθμίζουν το σάκχαρο (λοιμώξεις, στρες, τραύματα), είτε κατεβάζουν τα επίπεδά του (αύξηση σωματικής αύξησης, διαφορετική δίαιτα).
Το πιο συχνό ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλινικός, είναι το φαινόμενο της πρωινής υπεργλυκαιμίας, δηλαδή το πώς θα προσδιορίσει την θεραπευτική δόση της ινσουλίνης, όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι υψηλά τις πρωινές ώρες πριν το πρόγευμα. Αυτή η πρωινή υπεργλυκαιμία οφείλεται : α) στο φαινόμενο Somogyi- κατά τη διάρκεια της νύκτας, εξαιτίας υπογλυκαιμικού επεισοδίου, έχουμε την υπερέκκριση αντιρροπιστικών ορμονών, για την παραγωγή υψηλών επιδέδων γλυκόζης, β) στην εξασθένιση της κυκλοφορούσης ινσουλίνης και γ) στο φαινόμενο της αυγής- κατά τη διάρκεια της αυγής παρατηρείται μειωμένη ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη, πιθανώς λόγω αυξημένης παραγωγής αυξητικής ορμόνης.
Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται στη θεραπεία με ινσουλίνη είναι ο λεγόμενος μήνας του μέλιτος των διαβητικών. Κατ’ αυτό, μετά την έναρξη της θεραπείας με ινσουλίνη, απαιτούνται όλο και μικρότερες δόσεις για τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο πλάσμα και κάποια στιγμή μπορεί να κατστεί και μη αναγκαία η χορήγηση ινσουλίνης για ποικίλο χρονικό διάστημα.
Οι επιπλοκές της ινσουλινοθεραπείας είναι η εμφάνιση υπογλυκαιμίας, καθώς και η εμφάνιση ανοσολογικών εκδηλώσεων, όπως είναι οι αλλεργικές εκδηλώσεις απέναντι στην ινσουλίνη, η ανοσολογική αντίσταση στην ινσουλίνη και η λιποδυστροφία στην θέση της ένεσης.

Διαβάστε επίσης