Η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων στους ηλικιωμένους οδηγεί σε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων, οι οποίες κάνουν «θραύση» στις αρχές του χειμώνα και αποτελούν την τέταρτη πιο συχνή αιτία θανάτου για τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Το ανησυχητικό είναι ότι, κάποια από τα θρεπτικά μικροστοιχεία – που είναι τόσο απαραίτητα για την διατήρηση της ανοσοποιητικής λειτουργίας – όπως είναι οι βιταμίνες, δεν μπορούν να παραχθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά πρέπει να ληφθούν μόνο εξωγενώς. Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν, μεταξύ άλλων, οι εισηγητές ημερίδας με θέμα «Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην αντιμετώπιση των καθημερινών λοιμώξεων», που διοργάνωσε στην Αθήνα η φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim Ελλάς Α.Ε. και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1000 φαρμακοποιοί του Ν. Αττικής.
Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο Καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διονύσιος Βαρώνος και ομιλητές ο Διευθυντής της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» Επίκουρος Καθηγητής κ. Α. Ευστρατόπουλος, ο Αναπληρωτής Διευθυντής ΚΑΑ του Νοσοκομείου «Σωτηρία» κ. Δημ. Βελδέκης και τα στελέχη της Boehringer Ingelheim κ.κ. Ι. Παπαγεωργίου και Ε. Μιτάκης.
Οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι οι ηλικιωμένοι αποτελούν εκείνη τη μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα με σαφώς αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, λόγω της περιορισμένης καθημερινής τους δραστηριότητας και της μειωμένης πρόσληψης τροφών με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Ο κ. Ευστρατόπουλος έδωσε έμφαση στον αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας, από την κακή θρέψη, η οποία οδηγεί σε ανοσοανεπάρκεια. Η κακή θρέψη, είπε, δημιουργεί προδιάθεση για λοιμώξεις και η κατάσταση αυτή μπορεί να ανατραπεί με τη χορήγηση των κατάλληλων συμπληρωμάτων μικροθρεπτικών στοιχείων, ώστε να υπάρξει ανοσολογική απάντηση στις λοιμώξεις σε ηλικιωμένους.
Έρευνες αγοράς, επεσήμαναν οι ομιλητές, δείχνουν ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας χρησιμοποιούν το φαρμακοποιό ως «σύμβουλο» για την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων. Η παρατήρηση αυτή αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο του φαρμακοποιού στην αντιμετώπιση των καθημερινών λοιμώξεων.
Οι εισηγητές αναφέρθηκαν σε μελέτες, από τις οποίες προκύπτει ότι η τακτική λήψη πολυβιταμινούχων, ακόμη και για διάστημα 12 μηνών, μειώνει στο μισό περίπου τις μέρες του έτους (από 48 σε 23) κατά τις οποίες ο ανθρώπινος οργανισμός προσβάλλεται από κάποια λοίμωξη.
Ενδιαφέρον είχε η επισήμανση των ειδικών ότι πολύ σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια στη χορηγούμενη δόση των σκευασμάτων, παίζει η «φαρμακοτεχνική» τους μορφή. Εκείνη η φαρμακοτεχνική μορφή που συγκεντρώνει κάποια ιδιαίτερα πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων, είναι η «μαλακή κάψουλα». Η φαρμακοτεχνική μορφή της «μαλακής κάψουλας» μπορεί να μεγιστοποιήσει το όφελος στους ηλικιωμένους, λόγω της υψηλότερης βιοδιαθεσιμότητας της δραστικής ουσίας και της ακρίβειας στη χορηγούμενη δόση, γεγονός καθοριστικής σημασίας ιδιαίτερα όταν στην κάψουλα περιέχονται πολλά δραστικά μικροστοιχεία. Αυτή είναι η φαρμακοτεχνική μορφή του πολυβιταμινούχου φαρμάκου της Boehringer Ingelheim.
Πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, είπαν οι εισηγητές, είναι και η χορήγηση της υδροχλωρικής αμβροξόλης, που ενισχύει τη δράση των αντιβιοτικών, διευκολύνει την απόχρεμψη, ανακουφίζει από το βήχα, ελαττώνει τη δύσπνοια, ενώ μπορεί να συγχορηγείται με αντιπυρετικά και βρογχοδιασταλτικά.
Πρόσφατη κλινική μελέτη, που έγινε σε 120 παιδιά που είχαν προσβληθεί από πνευμονία (από βακτήρια), έδειξε ότι η χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος σε συνδυασμό με αντιβιοτικό είχε ως αποτέλεσμα την ταχύτατη βελτίωση των συμπτωμάτων, όπως βήχας και παθολογικά ευρήματα στον πνεύμονα, σε σύγκριση με τα παιδιά που πήραν μόνο αντιβιοτικό.
Τα ίδια ευρήματα προέκυψαν και από σειρά άλλων μελετών, όπως αυτή που έγινε σε 40 ενήλικες ασθενείς, οι οποίοι είχαν υποστεί βακτηριακή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού (οξεία βρογχίτιδα), καθώς και σε μία άλλη στην οποία συμμετείχαν 60 ασθενείς, ηλικίας 18 – 76 ετών, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από βακτηριακή λοίμωξη του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού.
Διαβάστε επίσης
- Κληρονομικότητα και λοιμώξεις
- Σκόρδο: ένας παλιός, καλός φίλος
- Ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού, τρώγοντας σωστά
- Δέρμα: ένας άγρυπνος φύλακας
- Το σκόρδο και οι θεραπευτικές του ιδιότητες
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.