Διαβητικό μη κετωτικό υπερωσμωτικό κώμα

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Αποτελεί επιπλοκή του διαβήτη τύπου 2, χαρακτηρίζεται από βαρειά υπεργλυκαιμία χωρίς κέτωση, με υπερώσμωση (πολύ αυξημένη ωσμωτική πίεση του διάμεσου υγρού του οργανισμού) και βαριά αφυδάτωση. Υπάρχει συνήθως κάποιο εκλυτικό γεγονός (λοίμωξη, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, έγκαυμα, λήψη φαρμάκων [κορτικοστεροειδή, διουρητικά])

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Συνήθως ο ασθενής είναι ηλικιωμένος, που αγνοούσε την ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτου, ή που είχε διαβήτη τύπου 2, τον οποίο ρύθμιζε με δίαιτα. Ο ασθενής παρουσιάζεται ληθαργικός, σε σύγχυση, τα οποία γρήγορα μπορούν να εξελιχθούν σε σπασμούς και κώμα. Δεν είναι σπάνιες οι φορές που υπάρχει σύγχυση με κάποιο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο ασθενής παρουσιάζεται βαριά αφυδατωμένος και συχνά ελλείπει με παθολογικό τρόπο το αίσθημα της δίψας. Δεν υπάρχει αναπνοή Kussmaul.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Χαρακτηριστικά έχουμε πολύ υψηλές τιμές σάκχαρου αίματος, πολύ υψηλή ωσμωτικότητα ορού, με εικόνα ήπιας νεφρικής ανεπάρκειας σαν απάντηση στην έντονη αφυδάτωση (προνεφρική αζωθαιμία). Το νάτριο μπορεί να είναι αρχικά μειωμένο από αραίωση, στη συνέχεια όμως, με την πρόοδο της αφυδάτωσης η τιμή του αυξάνεται.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία συνίσταται στην χορήγηση υγρών, ινσουλίνης και στην προσεκτική αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών, ιδίως καλίου και φωσφορικών. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται η βασική νόσος. Η χορήγηση υγρών πρέπει να γίνεται προσεκτικά για την αποφυγή εγκεφαλικού οιδήματος και επειδή η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών είναι ηλικιωμένοι με προβλήματα στην καρδιά.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Η θνητότητα είναι μεγαλύτερη από τη διαβητική οξέωση και ο μεγαλύτερος κίνδυνος έγκειται στην εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων