Η επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας κ. Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ κάλεσε τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο επιθέσεων με χημικά ή βιολογικά όπλα, τονίζοντας ότι οι υπουργοί Υγείας των κρατών με την βοήθεια ειδικών, θα πρέπει να αναπτύξουν σχέδια έκτατης ανάγκης, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενεργοποίησης των μηχανισμών διερεύνησης και αντιμετώπισης καταστάσεων σχετικών με την εσκεμμένη απελευθέρωση χημικών ή βιολογικών παραγόντων επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ήδη έχει θέση σε λειτουργία από τον Απρίλιο του 2000 ένα διεθνές δίκτυο επισήμανσης και καταγραφής επιδημιών με την ονομασία The Global Outbreak Alert and Response Network.
Το συγκεκριμένο δίκτυο αποτελείται από 72 υποδίκτυα διάσπαρτα σε όλα τα μέρη του κόσμου, πολλά εκ των οποίων έχουν την δυνατότητα εντοπισμού και αντιμετώπισης ασυνήθιστων χημικών παραγόντων και επικίνδυνων μικροβίων. Η ηλεκτρονική αυτή διασύνδεση μεταξύ ειδικών σε όλο τον κόσμο επιτρέπει την διαρκή εγρήγορση της παγκόσμιας κοινότητας και δίνει την δυνατότητα άμεσης λήψης μέτρων σε διεθνές επίπεδο.
Το δίκτυο αυτό έχει 4 κύριες προτεραιότητες:
1. Συλλογή πληροφοριών
2. Επαλήθευση φημών και πληροφοριών
3. Αμεση ενεργοποίηση της κατάστασης συναγερμού
4. Ταχεία λήψη μέτρων
Η συλλογή των πληροφοριών γίνεται από τα επίσημα δίκτυα των υπουργείων υγείας και τα κατά τόπους γραφεία του ΠΟΥ, από κρατικά, πανεπιστημιακά και στρατιωτικά εργαστήρια και από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Σημαντική είναι η προσφορά σε αυτό τον τομέα του αυτοποιημένου συστήματος παρακολούθησης και ανίχνευσης μέσω κομπιούτερ διαδόσεων και φημών σχετικά με ασυνήθιστα περιστατικά που έχουν σχέση με ασθένειες ή την υγεία γενικότερα. Πηγές αναζήτησης αποτελούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης .
Οι πληροφορίες αυτές αξιολογούνται από τους ειδικούς της Οργάνωσης προκειμένου να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της κατάστασης και ενημερώνονται άμεσα συγκεκριμένα στελέχη ανά τον κόσμο. Η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού αυτού έχει διαπιστωθεί επανειλημμένα σε 578 περιπτώσεις επιδημιών σε 132 χώρες.
Στη συνέχεια και διαμέσου του δικτύου σημαίνει συναγερμός στα 191 κράτη που είναι μέλη του δικτύου, καθώς επίσης και ιδρύματα, εργαστήρια και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.
Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι απαιτείται η λήψη μέτρων παγκοσμίως, διαμέσου του δικτύου δραστηριοποιούνται άμεσα και σε κάθε περιοχή ερευνητές και ειδικοί που έχουν την δυνατότητα να εξακριβώσουν και να πιστοποιήσουν την ύπαρξη και το μέγεθος του προβλήματος, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τον χειρισμό της κατάστασης και να οργανώσουν την περίθαλψη και την διαχείριση των ασθενών. Ειδικοί, από την έδρα του ΠΟΥ στην Γενεύη, μπορούν να φτάσουν στην πληγείσα περιοχή, οπουδήποτε και αν είναι αυτή, μέσα σε 24 ώρες.
Διαβάστε επίσης
- Αμεση ανάγκη η αντικατάσταση των σχολείων από αμίαντο
- Η περίθαλψη των ηλικιωμένων, άμεση προτεραιότητα της Ε.Ε.
- Αμεση απειλή για την υγεία, ρύπανση και τρύπα του όζοντος
- Ελληνες Γιατροί του Κόσμου: Αμεση ανάγκη βοήθειας για την Ινδία
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.