Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2001 του περιοδικού Nature Medicine, μία συχνά εμφανιζόμενη ένωση που παίζει το φυσιολογικό ρόλο του νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο, σχετίζεται με την αύξηση των όγκων στην περιοχή αυτή. Η συγκεκριμένη ένωση είναι το γλουταμικό και μέχρι σήμερα ήταν γνωστή η εμπλοκή της μέσω έντονης απελευθέρωσής της σε περιπτώσεις κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, στη σκλήρυνση κατά πλάκα και γενικότερα στις διάφορες νευροεκφυλιστικές παθήσεις.
Μελέτες που έγιναν σε περιπτώσεις γλoιωμάτων, κατέδειξαν τη δυνατότητα έκκρισης γλουταμικού από τα συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα. Επιπρόσθετα , οι περιπτώσεις γλοιωμάτων που χαρακτηρίζονταν από υπερέκκριση γλουταμικού, εμφάνιζαν σημαντικό αναπτυξιακό προβάδισμα ως προς την ανάπτυξη του όγκου.
Ο ακριβής εξωκυτταρικός και ενδοκυτταρικός μηχανισμός της ενισχυτικής ως προς τον όγκο δράσης του γλουταμικού δεν έχει προσεγγιστεί ακόμα. Μελέτες όμως καταδεικνύουν την επιβραδυντική δράση , στην ανάπτυξη του καρκίνου, διάφορων ουσιών που δρουν ανταγωνιστικά στο γενικό σχήμα αύξησης των συγκεντρώσεων του γλουταμικού.
Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει βάση νέων θεραπευτικών σχημάτων στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με την άποψη των ερευνητών. Συγκεκριμένα, προτείνουν τη χρήση ουσιών που δρουν ανταγωνιστικά στην έκκριση του γλουταμικού, καθώς και ενώσεων που μπλοκάρουν τους στόχους της ένωσης αυτής. Βασικό βέβαια ζητούμενο για τη δυνατότητα εφαρμογής τέτοιων θεραπειών είναι η πλήρης κατανόηση του μηχανισμού δράσης του γλουταμικού στην περίπτωση των όγκων του εγκεφάλου.
Διαβάστε επίσης
- Ο χρόνος έκθεσης στον ήλιο παράγοντας κινδύνου για καρκίνο
- Το στρες κύριος επιβαρυντικός παράγοντας για τους καρδιοπαθείς
- Η περιοδοντίτιδα παράγοντας κινδύνου για πρόωρο τοκετό
- Γονιδιακό delete του εγκεφάλου βοηθά στην εισαγωγή νέων στοιχείων
- Η νυχτερινή εργασία παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθειες
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι υπότροφος του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”.