Δεν είναι λίγα τα παιδιά, τα οποία με την ανακοίνωση των βάσεων, θα πρέπει να φύγουν από το σπίτι προκειμένου να σπουδάσουν σε μία πόλη μακριά από το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και την κουζίνα της μαμάς, η οποία μέχρι πρόσφατα εξασφάλιζε καθημερινά “ένα πιάτο φαγητό”. Εκτός λοιπόν από τα πρακτικά προβλήματα της εύρεσης σπιτιού, της μετακόμισης και της διαμονής μακριά από το σπίτι, προκύπτουν και προβλήματα που αφορούν την απλή ερώτηση “και τώρα τι θα τρώω;”. Για όσους έχουν την τύχη να ξέρουν να μαγειρεύουν, τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολα. Επειδή όμως αυτή η κατηγορία είναι μάλλον η μειοψηφία, το Care προτείνει απλές συμβουλές για την πλειοψηφία, ώστε να μην περιορίζεσθε στα μακαρόνια, τα βραστά αυγά και τις τηγανητές πατάτες!
Τα βασικά
Εάν υπάρχει ακόμα χρόνος προτού εγκαταλείψει ο φοιτητής την οικογενειακή θαλπωρή, ήρθε η ώρα να ζητήσει τα “φώτα” της μαμάς στη μαγειρική τέχνη. Δε χρειάζεται να μάθει να μαγειρεύει πολύπλοκα φαγητά. Αρχή από τα απλά φαγητά όπως κάποιο λαδερό φαγητό, κάποιο όσπριο ή ακόμα και το πως μαγειρεύεται το ρύζι.
Αυτό βέβαια προϋποθέτει και διάθεση για μαγείρεμα, η οποία καλό θα ήταν να έρθει. Για να μαγειρέψετε βέβαια, θα πρέπει να έχετε και κάποιες βασικές γνώσεις για την αγορά των πρώτων υλών. Μία “εκπαιδευτική εκδρομή” λοιπόν στο μανάβη, το χασάπη και το σούπερ μάρκετ , συνοδεία ενός έμπειρου στο θέμα, δεν έβλαψε κανένα.
Η φοιτητική λέσχη
Για τους υπόλοιπους που είχαν την ευκαιρία να μάθουν και δεν πρόλαβαν, ας μην αγχώνονται. Υπάρχουν και οι διακοπές των Χριστουγέννων… Μέχρι τότε όμως κάπως θα πρέπει να διατρέφεστε. Εάν υπάρχει φοιτητική λέσχη όπου υπάρχει η δυνατότητα να τρώτε, είναι μία πολύ καλή ιδέα. εκεί τουλάχιστον θα φάτε και ένα πιάτο φακές, τις οποίες θα πρέπει να τρώτε!
ΚΤΕΛ catering
Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα τότε μπορείτε να καταφύγετε στο ΚΤΕΛ catering… το οποίο πολύ απλά είναι ένα δέμα από το σπίτι το οποίο περιέχει φαγητά, πίτες και ό,τι άλλο μαγειρεύει, πάντα μετά χαράς, η μαμά για το παιδί. Τα φαγητά αυτά μπορούν να διατηρηθούν κάλλιστα στο ψυγείο ή την κατάψυξη και να εξασφαλίσουν το φαγητό ακόμα και μίας εβδομάδας.
Βασική προϋπόθεση για να γίνεται αυτό, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του φοιτητή είναι να υπάρχει καλή συνεννόηση ώστε το φαγητό να φτάνει στον προορισμό του εγκαίρως και να συντηρείται σωστά. Να μη μένει δηλαδή το φαγητό 2 ημέρες στην αποθήκη των ΚΤΕΛ και να καταναλώνεται μέσα σε λίγες ημέρες, όχι εβδομάδες.
Στην αναβροχιά…
Εάν για τον οποιοδήποτε λόγο ούτε αυτό είναι εφικτό υπάρχει πάντα το σουβλατζίδικο ή η πιτσαρία της γειτονιάς, όπου προς ανακούφιση του κατάκοπου φοιτητή, το φαγητό έρχεται και στο σπίτι.
Σε αυτή την περίπτωση επιλογές μπορούν να γίνουν λίγο πιο υγιεινές, επιλέγοντας για παράδειγμα σουβλάκι με καλαμάκι και όχι με γύρο ή πίτσα με πολλά λαχανικά και λίγα αλλαντικά. Φυσικά δεν πρέπει να λείπει η σαλάτα.
Αντίστοιχα στο κλασσικό φοιτητικό σαντουϊτσάδικο, δεν υπάρχει λόγος το σάντουιτς να περιέχει όλα τα αλλαντικά και ομελέτα και μπιφτέκι. Η τομάτα, το αγγούρι, το μαρούλι αλλά και η κέτσαπ και η μουστάρδα θα πρέπει να βρίσκονται στις πρώτες επιλογές. Η μαγιονέζα όχι.
Με λίγη καλή διάθεση
Φυσικά η πιο ρεαλιστική λύση είναι ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω. Λίγο μαγείρεμα στο σπίτι, λίγο από έξω και αν είναι δυνατό και το ΚΤΕΛ catering. Θα πρέπει να υπάρχει κάποιο σχετικό πρόγραμμα στη διατροφή και να υπάρχουν κάποιες βασικές πρώτες ύλες στο σπίτι. Ετσι αποφεύγονται πολλές φορές οι λάθος επιλογές.
Ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα να τρώει εξίσου υγιεινά με το όταν έτρωγε το σπιτικό φαγητό. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη καλή θέληση, και ένας σχετικός προγραμματισμός. Ετσι λοιπόν όχι μόνο θα ωφελείται ο φοιτητής από τα πλεονεκτήματα της σωστής διατροφής αλλά θα είναι ήρεμοι και οι γονείς ότι το παιδί τους τρώει σωστά.
Διαβάστε επίσης
- Δίαιτα: μια μεγάλη απόφαση
- Παιδική παχυσαρκία: αυξάνει επικίνδυνα
- Διατροφή και ημικρανία
- Παιδική παχυσαρκία: τι φταίει;
- Fast food, τι να αποφύγω
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.