H 5η Ετήσια Διεθνής Ημερίδα και Μετεκπαιδευτικό Μάθημα, με θέμα: ‘Καρκίνος του Μαστού : Από τη Διάγνωση στη Θεραπεία’ διοργανώνεται και φέτος από τη μονάδα μαστού της Β’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 29 Σεπτεμβρίου 2001.
Με την επιστημονική αυτή συνάντηση κλείνει ο πρώτος κύκλος των μετεκπαιδευτικών μαθημάτων για τον Καρκίνο του Μαστού που άρχισε το 1997 (Βασικές Γνώσεις) και συνέχισε το 1998 (Ειδικές Κλινικές Οντότητες), το 1999 (Εξελίξεις στην αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού) και το 2000 (Θέσεις και Αντιθέσεις στη Πρόληψη, Διάγνωση και Αντιμετώπιση) με συμμετοχή 450 ιατρών από όλη την Ελλάδα, η μονάδα μαστού με υπέυθυνο τον επίκουρο καθηγητή χειρουργικής κ.Χ. Μαρκόπουλο.
Οι Παθήσεις του Μαστού αποτελούν σημαντικό θέμα στην εποχή μας, αφού απασχολούν το ήμισυ σχεδόν του πληθυσμού. Ιδιαίτερα ο Καρκίνος του Μαστού αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς πλησιάζοντας τις 4.000 νέες περιπτώσεις ετησίως στη χώρα μας, κατέχοντας την πρώτη θέση από τα γυναικολογικά κακοήθη νεοπλάσματα (24%), αλλά και αποτελώντας την συχνότερη αιτία θανάτου μεταξύ των γυναικών ηλικίας 45 – 60 ετών.
Το σημαντικότερο ρόλο στη καταπολέμηση του Καρκίνου του Μαστού διαδραματίζει η έγκαιρη διάγνωση σε πρώιμο στάδιο, πράγμα που επιτυγχάνεται με το προληπτικό έλεγχο των γυναικών, που γίνεται κυρίως με το συνδυασμό κλινικής εξέτασης από εξειδικευμένο ιατρό και ανά τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχο με Μαστογραφία. Η έγκαιρη διάγνωση αρκετές φορές οδηγεί στη πλήρη ίαση της νόσου, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις προσφέρει αρίστη πρόγνωση με μακρά επιβίωση, αποφεύγοντας σε πολλές ασθενείς την ακρωτηριαστική επέμβαση της μαστεκτομής.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστημονικές εξελίξεις που αφορούν τον Καρκίνο του Μαστού είναι ταχείες και σε πολλά επίπεδα, καλύπτοντας τη βασική έρευνα, τη γενετική, την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία τη συνεχή ενημέρωση των ιατρών, ώστε να είναι σε θέση να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν το γυναικείο πληθυσμό και κυρίως να επιτυγχάνουν τόσο τη πρώϊμη διάγνωση του καρκίνου, όσο και τη καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των ασθενών σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα της ιατρικής επιστήμης.
Στην ημερίδα συμμετέχουν με διαλέξεις Έλληνες Καθηγητές από τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας και των μεγάλων Νοσοκομειακών Μονάδων, αλλά και διακεκριμένοι συνάδελφοι από το εξωτερικό, με ιδιαίτερη δραστηριότητα και μεγάλη εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο του Μετεκπαιδευτικού Μαθήματος.
Στη φετινή Ημερίδα δίνεται ιδιαίτερο βάρος στη σχέση των ορμονών με τον Καρκίνο του μαστού και θα συζητηθούν εκτενώς οι ορμονικές θεραπείες, οι οποίες με την κυκλοφορία τελευταίως των νέων φαρμάκων – αναστολέων της Αρωματάσης, επανέρχονται στο επίκεντρο της θεραπευτικής μας τακτικής.
Στη πρωινή συνεδρία διαλέξεις θα δώσουν ο χειρουργός καθηγητής κ. R.W. Blamey από το Nottingham της Αγγλίας, ο οποίος θα αναπτύξει συνολικά τον ρόλο των ορμονικών χειρισμών στην αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού και οι καθηγητές κ.κ. M. Dowsett από το Λονδίνο και W. Miller από το Εδιμβούργο που θα παρουσιάσουν αντίστοιχα τον τρόπο λειτουργίας και τις εξελίξεις που αφορούν την εφαρμογή των φαρμακευτικών ουσιών – Αναστολέων της Αρωματάσης, στην αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού. Τις συζητήσεις συντονίζουν ο καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χ. Μαρκόπουλος και ο καθηγητής Κλινικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Β. Γεωργούλιας.
Τη σχέση των διατροφικών συνηθειών με την ανάπτυξη καρκίνου στο μαστό και το ρόλο που έχουν συγκεκριμένοι διαιτητικοί παράγοντες, θα αναπτύξει στη διάλεξή του ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Α. Καλοφούτης. Τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα διευθύνει η Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Β. Καλαποθάκη.
Καινοτομία του φετινού Μετεκπαιδευτικού Μαθήματος αποτελεί το στρογγυλό τραπέζι που θα συντονίσουν οι Καθηγητές κκ. R.W. Blamey και Χ. Μαρκόπουλος και συμμετέχουν οι συνεργάτες τους κκ. R. Wilson , Δ. Σκάρλος, και Θ. Φιλιππίδης, κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρουσιασθούν περιπτώσεις ασθενών με Καρκίνο του Μαστού και θα συζητηθούν οι θεραπευτικοί χειρισμοί .
Στη συνέχεια, ο καθηγητής κ. R. Wilson από το Nottingham της Αγγλίας θα παρουσιάσει τις εξελίξεις και τις νέες τεχνικές στην απεικόνιση των παθήσεων του μαστού και ιδιαίτερα την βελτίωση στις τεχνικές ανίχνευσης του πρώιμου καρκίνου και θα ακολουθήσει συζήτηση που θα συντονίσει ο καθηγητής Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Κ. Στριγγάρης.
Το στρογγυλό τραπέζι που συντονίζει ο Καθηγητής κ. Ι. Γκόγκας θα ασχοληθεί με τις τελευταίες εξελίξεις στη χειρουργική αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού, με εισηγητές το συντονιστή και τους Καθηγητές κ.κ. Γ. Ζωγράφο, Η. Σανιδά και Α. Πολύζο, με ιδιαίτερη αναφορά στις χειρουργικές τάσεις για την αντιμετώπιση του μη διηθητικού καρκίνου και των μασχαλιαίων λεμφαδένων.
Στο στρογγυλό τραπέζι που συντονίζει ο Παθολόγος – Ογκολόγος κ. Δ. Σκάρλος, θα αναπτυχθούν από τον συντονιστή και τους ομιλητές, κκ. Ε. Γκόγκα, Χ. Καλόφωνο, Δ. Πεκτασίδη και Χ. Χριστοδούλου τα νεώτερα στοιχεία για τη σχέση των ορμονών με τον Καρκίνο του Μαστού, και ειδικότερα ο ρόλος των οιστρογόνων στη καρκινογένεση, η σχέση ορμονικής υποκατάστασης με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, η δυνατότητα χρησιμοποίησης αντι-οιστρογόνων για την αποτροπή ανάπτυξης καρκίνου και τέλος ορισμένα νέα στοιχεία που αφορούν την εφαρμογή των ορμονικών θεραπειών στο άμεσο μέλλον.
Τέλος, η Ημερίδα θα κλείσει με την σύνοψη των συμπερασμάτων από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής κ. Χ. Μαρκόπουλο και θα δοθεί σε όλους τους συμμετέχοντες ιατρούς μία ειδική έκδοση με όλες τις εισηγήσεις, ώστε μαζί με τα βιβλία των προηγούμενων μετεκπαιδευτικών μαθημάτων, να αποτελούν μία σειρά αναφοράς για τα θέματα που έχουν συζητηθεί.
Διαβάστε επίσης
- Λένε οτι ‘η κοιλιά είναι ο τάφος του γιατρού’. Γιατί;
- Σκωληκοειδίτιδα: Διάγνωση και θεραπεία
- Ας μιλήσουμε για τον καρκίνο του μαστού
- Εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού
- Εγκαιρη διάγνωση του Αλτσχάιμερ με μία απλή εξέταση ούρων
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.