Σώστε τον Ουρανό μας. Προστάτεψε τον εαυτό σου, προστάτεψε το στρώμα του όζοντος. Αυτό είναι το μήνυμα της Διεθνούς επιτροπής όζοντος του περιβαλλοντικού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Programme UNEP), με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για την προστασία του στρώματος του όζοντος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Σεπτεμβρίου. Η UNEP εκτιμά ότι το στρώμα του όζοντος και η τρύπα πάνω από την Ανταρκτική έκτασης μεγαλύτερης των 24 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, θα αποκατασταθούν μέχρι το έτος 2050. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της απαγόρευσης χρήσης των χλωροφθορανθράκων CFCs (chloroflurocarbons), που χρησιμοποιούνταν ευρέως στα σπρέι με προωθητικά αέρια και ψυκτικά μηχανήματα μέχρι την υπογραφή του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ. Ομως αμφισβητείται πλέον και η ασφάλεια των νέων χημικών ουσιών που αντικατέστησαν τα CFCs.
Η νέα αυτή κατηγορία χημικών ουσιών που βρίσκονται σε πυροσβεστήρες, καθαριστικά υλικά και πολλά άλλα προϊόντα που κυκλοφορούν στη αγορά. Οι επιστήμονες δηλώνουν την ανησυχία τους και για αυτά τα προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούνται αντί των CFCs μετά την απαγόρευσή τους από τη συνθήκη του Μόντρεαλ το 1997.
Η χρήση των νέων αυτών ουσιών όπως το n-propyl bromide και το halon-1202 δεν ελέγχεται από το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ και μερικές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι πιθανόν να καταστρέφουν και αυτές το στρώμα του όζοντος.
Οι ποσότητες αυτών των ουσιών που παράγονται σήμερα είναι μικρές αλλά οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια καθώς και οι επιστήμονες από τη UNEP υποστηρίζουν ότι οι ποσότητες αυτές θα αυξηθούν στο μέλλον.
Το στρώμα του όζοντος αποτελεί μία προστατευτική στιβάδα η οποία βρίσκεται στη στρατόσφαιρα και προστατεύει τη ζωή πάνω στον πλανήτη από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου η οποία είναι καρκινογόνος.
Το όζον, είναι ένα ερεθιστικό, τοξικό και εύφλεκτο αέριο, με ελαφρό γαλάζιο χρώμα, που σχηματίζεται σε μικρά ποσά, με φυσικό τρόπο, στην στρατόσφαιρα. Πρόκειται για τριατομική αλλότροπη μορφή οξυγόνου, σύμφωνα με το επιστημονικό του όνομα, το οποίο απορροφά την επιζήμια για τους ανθρώπους, τα ζώα και τα φυτά υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.
Η ποσότητα του όζοντος που περιβάλλει τη γη, συνήθως, αρχίζει να μειώνεται στο τέλος του Αυγούστου, φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο τον Οκτώβριο, ενώ στη συνέχεια αποκαθίσταται το Νοέμβριο ή στις αρχές του Δεκεμβρίου.
Διαβάστε επίσης
- Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS – ενθαρρυντικά τα επιδημιολογικά στοιχεία
- Κακλαμάνης για την Παγκόσμια Ημέρα για τα θύματα βασανιστηρίων
- Παγκόσμια Ημέρα για τα θύματα των Βασανιστηρίων
- Παγκόσμια ημέρα των Προσφύγων
- Δηλώσεις Β. Παπανδρέου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Σπούδασε Διατροφή στο Πανεπιστήμιο Newcastle της Αγγλίας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1997. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Ασκεί τη Διαιτολογία στην Αθήνα.