Η ποιοτική διατροφή τείνει να γίνει προνόμιο λίγων, εάν συλλογιστούμε το τι χαρακτηρίζεται σήμερα ποιότητα τροφίμων. Μπορεί δηλαδή τα φρούτα, τα λαχανικά και το άπαχο κρέας να αποτελούν στοιχεία μίας σωστής και ισορροπημένης διατροφής, το κόστος όμως για την αγορά τέτοιων προϊόντων, που παράγονται με ασφαλή τρόπο, ολοένα και αυξάνεται. Τα βιολογικά προϊόντα (γεωργικά και κτηνοτροφικά) που αποτελούν την “ελίτ” των προϊόντων διατροφής, ήδη πωλούνται πολύ ακριβότερα σε σχέση με τα τα συμβατικά των οποίων η εντατικοποίηση της παραγωγής επιβαρύνει την ποιότητα. Αυτό επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο από τις δηλώσεις του επιτρόπου της Ε.Ε. κ. Ντέϊβιντ Μπέρν αρμοδίου για την υγεία και την προστασία των καταναλωτών, ο οποίος δήλωσε ότι αν οι Ελληνες θέλουν ασφαλή τρόφιμα, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αποδεχθούν το υψηλό κόστος, καθώς ποιοτικά τρόφιμα, χαμηλές τιμές και υπερπαραγωγή δε συμβαδίζουν.
Οπως εξήγησε και ο κ.Φράνς Φίσλερ, επίτροπος γεωργίας στην Ε.Ε., στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον κ. Μπερν, τα αναβαθμισμένα πρότυπα παραγωγής, όσον αφορά τις συνθήκες για την υγιεινή, το περιβάλλον και τη διαβίωση των ζώων, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τελική τιμή των προϊόντων.
Ο κ. Μπερν εξέφρασε ωστόσο, την ικανοποίησή του από τη δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα μας να επιφέρει βελτιώσεις στο σύστημα ελέγχου της ασφάλειας των τροφίμων.
Της συνέντευξης προηγήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή εκπροσώπων καταναλωτικών οργανώσεων και νέων αγροτών, εκπροσώπων των κλάδων τροφίμων και εμπορίου και ακαδημαϊκών με θέμα ‘γεωργία και τρόφιμα’.
Ανάλογες συζητήσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε έξι ακόμα χώρες και θα συνεχισθούν έως ότου πραγματοποιηθούν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις, δήλωσε ο κ. Μπέρν, προκύπτει ότι οι καταναλωτές επιθυμούν μεγαλύτερη διαφάνεια στα τρόφιμα, δηλαδή σαφέστερη σήμανση γεγονός το οποίο έχουμε λάβει ήδη υπόψη μας. Από τον Ιανουάριο δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση τα προϊόντα ζωικής παραγωγής θα αναγράφουν την προέλευση του ζώου και άλλες σημαντικές πληροφορίες.
Το 2002 θα υποβληθούν προτάσεις στην Επιτροπή με βάση τα πορίσματα που θα προκύψουν από τις συζητήσεις στρογγυλής Τράπεζας και στις 15 χώρες της Ε.Ε, προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψιν στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και οι επιδοτήσεις πλέον να καταβάλλονται με τρόπο ώστε να εξασφαλίζουν την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων.
Δε θα επιστρέψουμε στη γεωργία του 18ου αιώνα προκειμένου να παράγουμε ασφαλή και υγιεινά προϊόντα, είπε ο κ. Φίσλερ αλλά θα αξιοποιήσουμε νέες μεθόδους παραγωγής με βάση σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, ώστε να πετύχουμε την παραγωγή των προϊόντων αυτών.
Διαβάστε επίσης
- Για σωστή αποθήκευση τροφίμων
- Τροφικές αλλεργίες
- Διαβάζετε τι τρώτε
- Η Κομισιόν προσπαθεί να εισάγει “μεταλλαγμένα” από την πίσω πόρτα
- Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα: “για το καλό μου” ή μήπως όχι;
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.