Μέχρι και δύο χρόνια μπορεί να περάσουν μέχρι να δοθεί η έγκριση για την κυκλοφορία αντικαρκινικών φαρμάκων στην Ε.Ε, σύμφωνα με τον καθηγητή Gordon McVie, γενικό διευθυντή του Cancer Research Campaign της Μ. Βρετανίας, παρά την ανακοίνωση της Κομισιόν για επιτάχυνση των διαδικασιών.
Ο καθηγητής Gordon McVie τονίζει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει παράδειγμα από την Αμερική όπου για την έγκριση διπλάσιoυ αριθμού θεραπειών χρειάζεται ο μισός χρόνος συγκριτικά με την Ευρώπη.
Η υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε 13 νέες αντικαρκινικές θεραπείες σε λιγότερο από έξι μήνες, τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ η αντίστοιχη Ευρωπαϊκή υπηρεσία EMEA (European Medicines Evaluation Agency) χρειάστηκε ενάμιση χρόνο κατά μέσο όρο για να εγκρίνει τις έξι νέες θεραπείες, που πήραν έγκριση μέσα στο τελευταίο έτος.
Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι οι ασθενείς με καρκίνο στην Ευρώπη στερούνται την πρόσβαση σε αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε άλλες χώρες.
Το παράδοξο είναι ότι ενώ υπάρχει σύστημα προτεραιότητας έγκρισης, αυτό δε χρησιμοποιείται για τις αντικαρκινικές θεραπείες ενώ, έχει χρησιμοποιηθεί για την έγκριση άλλων θεραπειών, όπως για το AIDS, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι ο χρόνος έγκρισης για την κυκλοφορία του Viagra στην Ευρώπη δεν ξεπέρασε τους 11 μήνες.
Η ανακοίνωση τύπου καταλήγει αναφέροντας ότι στις περιπτώσεις ασθενειών που απειλούν τη ζωή, όπως είναι ο καρκίνος και το AIDS, υπάρχουν μετρημένες νέες θεραπευτικές επιλογές για τις οποίες τις πιο πολλές φορές οι ασθενείς είναι απελπισμένοι να τις δοκιμάσουν, εάν τους δίνεται η δυνατότητα.
Διαβάστε επίσης
- ΕΦΕΤ: Σημαντικά βήματα προόδου στην κρεαταγορά του Ρέντη
- Η γραφειοκρατία καθυστερεί την ελπίδα
- Η μόλυνση καθυστερεί τη σεξουαλική ωρίμανση των εφήβων
- Σημαντικά μέτρα πρόνοιας από το υπουργείο Υγείας
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.