H κατασκευή του πρώτου νευρο-τσίπ δεν αποτελεί προχωρημένο σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά επίτευγμα της σύγχρονης επιστημονικής πραγματικότητας. Πρόκειται για ενα μικροσκοπικό ηλεκτρονικό κύκλωμα από σιλικόνη και νευρικά κύτταρα, που κατασκευάσθηκε στο Ινστιτούτο Βιοχημείας Max Planck στο Μόναχο. Η νευροηλεκτρονική αποτελεί την επιστήμη που συνδυάζει τα νευρικά κύτταρα και τα μικροτσίπ για την εξέλιξη της νευροπροσθετικής όπου τα ειδικά αυτά εμφυτεύματα-μικροτσίπ θα αντικαθιστούν τους κατεστραμμένους νευρικούς ιστούς, ενώ ειδικοί εξελιγμένοι υπολογιστές θα μπορούν ακόμα και να μιμούνται την ίδια τη ζωή.
Οι επιστήμονες τοποθέτησαν νευρικά κύτταρα από σαλιγκάρια πάνω σε ένα τσιπ από σιλικόνη, και κατάφεραν να τα ενώσουν μεταξύ τους με μικροσκοπικές πλαστικές συνδέσεις. Τα κύτταρα ανέπτυξαν δεσμούς μεταξύ τους και με το μικροτσίπ.
Ενας διεγέρτης που τοποθετήθηκε κάτω από κάθε νευρικό κύτταρο, δημιούργησε μία αλλαγή στο φορτίο δημιουργώντας ηλεκτρική διέγερση που πέρασε από το ένα κύτταρο στο άλλο, διαμέσου του τσιπ σιλικόνης δημιουργώντας ένα “ζωντανό” κύκλωμα.
Το βασικότερο εμπόδιο στη νευροηλεκτρονική είναι η δυσκολία της σύνδεσης τέτοιων μικροτσίπ με το ζωντανό ιστό, ο οποίος σε προηγούμενες προσπάθειες σύνδεσης δημιουργούσε νέες ενώσεις παρακάμπτοντας τα μικροτσίπ.
Οι επιστήμονες φιλοδοξούν να χρησιμοποιήσουν τέτοια μικροτσίπ για να δοκιμάζουν τοξικές ή φαρμακευτικές ουσίες σε νευρικά κύτταρα, ενώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν και “γέφυρες” σύνδεσης κατεστραμμένων περιοχών στα νευρικά κύτταρα στη σπονδυλική στήλη.
Τέτοια όμως σχέδια δεν μπορούν ακόμα να αποτελέσουν πραγματικότητα και προς το παρόν η νευροηλεκτρονική χρησιμοποιείται προκειμένου να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου.
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.