Η παχυσαρκία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ασθένειες της σύγχρονης εποχής μια και αφορά ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Πάρα πολλές μέθοδοι έχουν αναπτυχθεί για τη θεραπεία της. Ιδιαίτερα μάλιστα για τις περιπτώσεις της κακοήθους παχυσαρκίας, έχει αναπτυχθεί σημαντικά και η χειρουργική αντιμετώπιση, με διάφορες μεθόδους όπως η γαστροπλαστική, το γαστρικό bypass, o ρυθμιζόμενος γαστρικός ιμάντας. Η χρήση βηματοδότη έρχεται τώρα να δώσει νέες ελπίδες στη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Και φυσικά δεν πρόκειται για το βηματοδότη στην καρδιά αλλά για βηματοδότη στο στομάχι. Η νέα αυτή επαναστατική μέθοδος θα παρουσιαστεί στο 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Χειρουργικής της Παχυσαρκίας που θα διεξαχθεί στο Κολυμπάρι Χανίων από τις 5 έως και τις 8 Σεπτεμβρίου.
Η νέα αυτή μέθοδος τοποθέτησης βηματοδότη στο στομάχι, αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία της γαστροπάρεσης, μίας ασθένειας στην οποία η κένωση (άδειασμα) του στομάχου γίνεται πολύ αργά δημιουργώντας έντονα πεπτικά προβλήματα.
Η χρήση του βητοδότη στο στομάχι, γίνεται με παρόμοιο τρόπο που γίνεται στην καρδιά, στέλνοντας ηλεκτρικά σήματα τα οποία ρυθμίζουν την κίνηση του στομάχου.
Το καλώδιο του βηματοδότη προσαρμόζεται χειρουργικά στο μυικό τοίχωμα του στομάχου, διεγείροντάς το κατά τέτοιο τρόπο που ο εγκέφαλος λαμβάνει μηνύματα ότι έχει καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα τροφής, ενώ κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.
Μία ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Βερόνα στην Ιταλία, το νοσοκομείο Mestre-Venezia αλλά και το κέντρο VAMC Bronx στις ΗΠΑ, μελέτησαν πρώτοι, το 1998 την απώλεια βάρους που προκύπτει από την τοποθέτηση βηματοδότη στο στομάχι, που ονομάζεται Implantable Gastric Stimulator (IGS), και τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Το 1999 αναπτύχθηκε νεός ειδικός βητοδότης δεύτερης γενιάς και από το 2000 έχουν αρχίσει οι κλινικές δοκιμές σε διάφορα ερευνητικά κέντρα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.
Στη χώρα μας η νέα αυτή τεχνική εφαρμόζεται στο Πανεπιστημιακό νοοσοκομείο της Κρήτης από τον αναπληρωτή καθηγητή Κ. Ι. Μελισσά.
Η νέα αυτή μέθοδος δεν αναμένεται να λάβει έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, FDA (Food & Drug Administration) των ΗΠΑ, μέσα στα προσεχή έτη, ενώ στην Ευρώπη πιθανόν να κυκλοφορήσει στην αγορά μέχρι το τέλος του 2001.
Διαβάστε επίσης
- Βηματοδότης. Τι είναι και πότε μπαίνει;
- Η φυσιολογία της παχυσαρκίας
- Η επιδημία της παχυσαρκίας και οι λανθασμένοι τρόποι αντιμετώπισής της
- 10.000 βήματα κατά της παχυσαρκίας
- Επανεξετάζεται φάρμακο κατά της παχυσαρκίας στην Ευρώπη
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.