Δικαστήριο της Γιούτα καταδίκασε την Παρασκευή τον δεδηλωμένο πολύγαμο Τομ Γκριν σε φυλάκιση πέντε ετών με την κατηγορία της πολυγαμίας καθώς ζούσε με τέσσερις γυναίκες, εκτός από τη νόμιμη σύζυγο του, σε μια απομονωμένη περιοχή της Πολιτείας αυτής. Οι γυναίκες, που ξέσπασαν σε λυγμούς όταν ανακοινώθηκε η ποινή, δήλωσαν οτι θα σταθούν στο πλευρό του. Ο Γκριν, 53 ετών, που ισχυρίζεται οτι ακολουθεί την πρακτική της πολυγαμίας για θρησκευτικούς λόγους, καταδικάστηκε επίσης να επιστρέψει στην Πολιτεία το ποσό των 78.868 δολαρίων που είχε λάβει ως ενίσχυση από την πρόνοια για τα ανήλικα παιδιά του, 25 από τα οποία ζουν μαζί του.
Ο Γκριν έχει επίσης κατηγορηθεί για βιασμό ανηλίκου επειδή φέρεται οτι το 1986 είχε ερωτικές σχέσεις με μία 13χρονη την οποία παντρεύτηκε. Η υπόθεση αυτή, που επιφέρει ποινή από πενταετή κάθειρξη μέχρι ισόβια, έχει διαχωριστεί αλλά δεν έχει ακόμη οριστεί η ημερομηνία της δίκης.
Πριν απαγγελθεί η ποινή του, ο Γκριν μίλησε στο δικαστήριο υπερασπιζόμενος τον τρόπο ζωής του. “Ο καρπός αυτής της οικογένειας είναι καλός. Αν ο καρπός είναι καλός, και το δέντρο που τον έβγαλε είναι καλό. Η Γιούτα δεν θα είναι πιο ασφαλής αν μπω στη φυλακή” είπε χαρακτηριστικά.
Ο δικαστής καταδίκασε τον 53χρονο σε φυλάκιση πέντε ετών για κάθε μια από τις πέντε κατηγορίες που τον βάρυναν – τέσσερις για διγαμία και μία για παράλειψη συντήρησης ενός παιδιού – διέταξε όμως οι ποινές να μην εκτελεστούν διαδοχικά αλλά ταυτόχρονα.
Ολες οι γυναίκες του Γκριν μίλησαν στο δικαστήριο για λογαριασμό του “Μας στάθηκε πάντα. Αν πάει στη φυλακή θα τον περιμένω όταν βγει” είπε μία από αυτές, η Λι Αν.
Σε κάποιες στιγμές η δίκη έμοιαζε σαν μάθημα ιστορίας της Γιούτα, της Πολιτείας όπου εγκαταστάθηκαν οι Μορμόνοι για να αποφύγουν τις θρησκευτικές διώξεις και όπου η πολυγαμία ήταν κάποτε άρρηκτα συνδεδεμένη με την τοπική κουλτούρα.
Ο εισαγγελέας Ντέιβιντ Λίβιτ, αδελφός του κυβερνήτη της Γιούτα Μάικ Λίβιτ, ανέφερε μάλιστα οτι και ο ίδιος, όπως και ο δικαστής Μπέρνιγχαμ, κατάγονται από πολυγαμικές οικογένειες. Χαρακτήρισε μάλιστα το ρόλο του στην υπόθεση ως “υπέρτατη ειρωνεία” επειδή οι πρόγονοι του ακολουθούσαν την πρακτική της πολυγαμίας.
Η Εκκλησία των Μορμόνων απαγόρευσε την πολυγαμία στα τέλη του 19ου αιώνα και αφορίζει τα μέλη της που συνεχίζουν να την ασκούν. Υπολογίζεται όμως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οτι 30-50.000 άτομα, δηλαδή το 2% του πληθυσμού της Πολιτείας, ζουν σε πολυγαμικές οικογένειες.
Η εισαγγελεία υποστήριξε κατά τη δίκη οτι ο Γκριν παντρευόταν έφηβες και κατόπιν έπαιρνε διαζύγιο αλλά συνέχιζε να ζει μαζί τους και να εισπράτει τα επιδόματα από την πρόνοια. Μόνο ο πρώτος γάμος του θεωρείται έγκυρος.
Μία από τις συζύγους του 53χρονου, η Λίντα, δήλωσε στους δημοσιογράφους οτι ο άνδρας της διώκεται για κάτι που κάνουν και άλλοι. “Χιλιάδες οικογένειες ζουν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Επιλέχθηκε η δική μας επειδή μιλάμε ανοιχτά. Νομίζω οτι είναι άδικο να κυνηγούν έναν πολύγαμο και να αφήνουν τους υπόλοιπους” τόνισε.
Κατά τη διάρκεια της δίκης η εισαγγελεία έδειξε στους ενόρκους βιντεοταινίες από τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Γκριν, στις οποίες προωθούσε την πολυγαμία.
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.