Η ανακάλυψη της μοριακής δομής μίας ανοσοσφαιρίνης, η οποία έχει την δυνατότητα να εξουδετερώνει τον ιό του AIDS, ανοίγει νέους δρόμους, στην προσπάθεια κατασκευής ενός εμβολίου ενάντια στη νόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές του The Scripps Research Institute της Καλιφόρνια.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχουν βρεθεί μόνο τρεις ανοσοσφαιρίνες (μόρια που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν μεταξύ άλλων στην άμυνα του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις), που έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν ιούς, οι οποίοι επιτίθενται στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.
Μία από αυτές, το αντίσωμα IG1 b12, επιτίθεται σε μία επιφανειακή πρωτεΐνη του HIV, η οποία ονομάζεται gp120, με αποτέλεσμα να εξουδετερώνεται ο ιός. Τη δομή αυτού του αντισώματος και τον τρόπο δράσης της κατόρθωσε να ανακαλύψει η ερευνητική ομάδα, υπό τον Δρ. Ian A. Wilson.
Οπως επισημαίνει ο Dr. Wilson, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να βοηθήσει με δύο τρόπους τους επιστήμονες:
-καταρχήν να μπορέσουν κατασκευάσουν φάρμακα με παρόμοια δομή και συνεπώς ανάλογη δράση με αυτή του αντισώματος, και
-σ ένα επόμενο στάδιο να κατασκευάσουν ένα εμβόλιο το οποίο θα μπορεί να ενεργοποιεί με τέτοιο τρόπο τα αντισώματα του οργανισμού, ώστε αυτά να μπορούν να αναγνωρίζουν την επιφανειακή πρωτεΐνη του ιού και να της επιτίθενται.
Διαβάστε επίσης
- Πόσα εμβόλια υπάρχουν για την πολιομυελίτιδα;
- Γρίπη, ο… πονηρός ιός!
- Τι είναι και πότε γίνεται ο αντιτετανικός ορός;
- Θετικό αυστραλιανό αντιγόνο
- Λάθος(;) αντιτρομοκρατικό εμβόλιο αγόρασαν οι Βρετανοί
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.