Οι κατεχίνες, μία ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στο μαύρο τσάι, τη σοκολάτα και τα μήλα, φαίνεται να προστατεύουν την καρδιά από ισχαιμικό επεισόδιο, σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύεται στο τεύχος Αυγούστου του επιστημονικού περιοδικού American Journal of Clinical Nutrition.
Από την έρευνα αυτή, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 800 άνδρες ηλικίας 65 έως 84 ετών, προκύπτει ότι η πρόσληψη κατεχινών μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από ισχαιμικό επεισόδιο κατά 51%.
Οι κατεχίνες, οι οποίες ανήκουν στην ομάδα των φλαβονοειδών, έχουν επίσης συσχετιστεί με μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου.
Ενας πιθανός μηχανισμός δράσης των κατεχινών είναι η προστασία που παρέχουν από την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, της επονομαζόμενης κακής χοληστερίνης, ανακυκλώνοντας άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη Ε.
Διαβάστε επίσης
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα μία απλή και χρήσιμη εξέταση
- Holter πιέσεως (24-ωρη καταγραφή της αρτηριακής πιέσεως). Πότε και γιατί.
- Αρρυθμίες: Τα φτερουγίσματα της καρδιάς
- Τι είναι η πρόπτωση μιτροειδούς;
- Άγχος και Καρδιά
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.