Τα ταξίδια σε χώρες με ένα διαφορετικό πολιτισμό από το Δυτικό αποτελούν μία ακαταμάχητη πρόκληση για όσους θέλουν να γευτούν εμπειρίες πέρα από τα καθιερωμένα και να γνωρίσουν μέρη και ανθρώπους που δεν τα έχει αγγίξει ο χρόνος. Τα ταξίδια αυτά όμως, εκτός από τις συγκινήσεις που προσφέρουν στον ταξιδιώτη, μπορεί να κρύβουν και κάποιους κινδύνους για την υγεία, τους οποίους πολλοί είτε αγνοούν, είτε αμελούν να λάβουν υπόψη τους. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Μ. Βρετανία, το 80% αυτών που επισκέπτονται εξωτικές χώρες αδιαθετεί σε κάποια φάση του ταξιδιού του, ενώ το 30% δεν έχει πληροφορηθεί ότι πρέπει να κάνει κάποια εμβόλια προτού επισκεφθεί ορισμένες χώρες. Τα κυριότερα προβλήματα προκαλούνται συνήθως από την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού ή νερού.
Συνηθισμένοι από τις καλές συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στη χώρα τους, οι επισκέπτες των χωρών αυτών, καταναλώνουν τρόφιμα από πλανόδιους μικροπωλητές, ή πίνουν μη εμφιαλωμένο νερό με αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωποι με μία απλή διάρροια στην καλύτερη περίπτωση ή με πολύ σοβαρότερες καταστάσεις, σε περιοχές όπου η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας είναι πολλές φορές δύσκολη έως αδύνατη.
Νοσήματα που μεταδίδονται από το νερό και τα τρόφιμα είναι η διάρροια των ταξιδιωτών και οι παρασιτικές νόσοι, για τα οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, καθώς επίσης και η ηπατίτιδα Α, η χολέρα, ο τυφοειδής πυρετός, η πολιομυελίτιδα για τα οποία υπάρχουν.
Η «διάρροια των ταξιδιωτών» είναι το πιο συχνό πρόβλημα υγείας για τους ταξιδιώτες. Οφείλεται σε ιούς, βακτηρίδια, ή παράσιτα και η μετάδοση γίνεται πιο συχνά από μολυσμένα τρόφιμα ή νερό. Εμφανίζεται πιο συχνά στις χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής, όμως μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε.
Για την ηπατίτιδα Α, τον τυφοειδή πυρετό, την πολυομυελίτιδα και τη χολέρα συνιστάται εμβόλιο για τους ταξιδιώτες ιδίως που επισκέπτονται περιοχές όπου υπάρχει επιδημία. Για τον τυφοειδή πυρετό συνιστάται εμβόλιο, ιδιαίτερα για μετάβαση σε μερικές χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας.
Για την ελονοσία, η οποία μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με το τσίμπημα μολυσμένου θηλυκού κουνουπιού, συνιστάται η λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή τσιμπημάτων από κουνούπια στα ταξίδια σε ενδημικές περιοχές (εντομοαπωθητικά, προστατευτικά δίχτυα) και η προληπτική λήψη φαρμάκων κατά της ελονοσίας (πχ χλωροκίνη, δοξυκυκλίνη, μεφλοκίνη ανάλογα με τον τόπο προορισμού).
Για ακριβείς οδηγίες τόσο για την ελονοσία, όσο και για όλες τις άλλες ασθένειες από τις οποίες κινδυνεύει ένας ταξιδιώτης είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε ένα ειδικό κέντρο ταξιδιωτικής ιατρικής, όπου θα αναφέρετε τόσο τις χώρες προορισμού σας, όσο και πιθανά προβλήματα υγείας που τυχών αντιμετωπίζετε.
Μερικές βασικά προφύλαξης που πρέπει να παίρνει κάθε ταξιδιώτης:
1. Πλύνετε τα χέρια συχνά με σαπούνι και νερό.
2. Μην καταναλώνετε γαλακτοκομικά εκτός αν ξέρετε ότι έχουν παστεριωθεί.
3. Τρώτε μόνο καλομαγειρεμένο φαγητό ή φρούτα και λαχανικά που έχετε ξεφλουδίσει οι ίδιοι. Θυμηθείτε: «βράστο, μαγειρεψέτο το, πλύνε το, ή πέτα το».
4. Ποτέ μην τρώτε μισομαγειρεμένο κρέας, άβραστα αυγά. Ωμά θαλασσινά είναι εξαιρετικώς επικίνδυνα για άτομα με ηπατική νόσο ή είναι ανοσοκατασταλμένα.
5. Μην καταναλώνετε φαγώσιμα από πλανόδιους.
6. Μην πίνετε ποτά με πάγο. Μη χαϊδεύετε ζώα (ειδικά πιθήκους, σκυλιά, γάτες) για να αποφύγετε σοβαρά νοσήματα (λύσσα, πανώλη) και δαγκώματα.
7. Περπατάτε και οδηγείτε προσεκτικά τα τροχαία είναι η συχνότερη αιτία νοσηρότητας σε ταξιδιώτες.
8. Αποφεύγετε τις σεξουαλικές σχέσεις με αγνώστους, και σε αντίθετη περίπτωση χρησιμοποιείστε προφυλακτικά για ελάττωση του κινδύνου μετάδοσης του HIV.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.