Στη χώρα μας λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, τα οποία ισχύουν και διεθνώς, για την επιδημιολογική επαγρύπνηση και τον έλεγχο της νόσου των Λεγεωναρίων, διαβεβαιώνει, με ανακοίνωσή του, το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, με αφορμή δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου.
Ο αριθμός των κρουσμάτων κατά την τελευταία εικοσαετία (49 σε κατοίκους της χώρας και 62 πιθανά συνδεόμενα με διαμονή τουριστών σε ελληνικά ξενοδοχεία) είναι μικρός σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρά την αύξηση των ξενοδοχειακών μονάδων, των νοσοκομείων και των κτιρίων με κεντρικό κλιματισμό και τη μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού.
Οι Διευθύνσεις Υγείας και Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, επισημαίνει το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, προβαίνουν σε έλεγχο της καταλληλότητας και της συντήρησης των εγκαταστάσεων και των θερμοκρασιών του νερού στα ξενοδοχεία και τους λοιπούς χώρους, σύμφωνα με τα δεδομένα των σχετικών εγκυκλίων και των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης όταν απαιτείται διερεύνηση.
Επιπλέον, γίνεται δειγματοληψία νερού από τα ενδεικνυόμενα σημεία του δικτύου των ξενοδοχείων και αποστέλλονται στα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς για τον έλεγχο ανάπτυξης του μικροοργανισμού.
Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο Κέντρα Αναφοράς της νόσου: Το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Νόσου των λεγεωναρίων Β. Ελλάδος, το οποίο λειτουργεί στο Α’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ (Διευθυντής: καθηγητής κ. Α. Αντωνιάδης) και είναι ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας για τις Λοιμώξεις από Λεγιονέλα (E.W.G.L.I) από το 1993 και το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ν. Ελλάδος στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Υπεύθυνος: καθηγήτρια Τ. Κρεμαστινού). Εργαστηριακός έλεγχος σε ασθενείς με υποψία νόσου γίνεται σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.
Η Λεγιονέλλωση (νόσος των Λεγεωναρίων) οφείλεται στο μικρόβιο λεγιονέλλα και είναι μια σπάνια μορφή λοίμωξης αναπνευστικού. Το μικρόβιο μπορεί να αναπτυχθεί στο νερό των συστημάτων ύδρευσης, θερμού και ψυχρού νερού καθώς και σε κλιματιστικές εγκαταστάσεις θέρμανσης και ψύξης κεντρικού τύπου (ψυκτικοί πύργοι), όταν δεν συντηρούνται σωστά.
Δεν ζει και δεν αναπτύσσεται στα κλιματιστικά συστήματα αυτοκινήτων και στις ατομικές μονάδες κλιματισμού που χρησιμοποιούνται στα σπίτια. Η νόσος μεταδίδεται αερογενώς με τη μορφή μικρών σταγονιδίων (αεροζόλ), δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, προσβάλλει δε ιδιαίτερα ηλικιωμένα ή ευπαθή άτομα.
Τα περισσότερα κρούσματα είναι μεμονωμένα και σποραδικά, η διεθνής δε εμπειρία καταγράφει την πλειοψηφία τους σε σχέση με τις προαναφερόμενες εγκαταστάσεις μεγάλων κτιρίων μαζικής στέγασης (π.χ. ξενοδοχεία, νοσοκομεία, εστιατόρια, εκθεσιακοί χώροι).
Διαβάστε επίσης
- Γρηγόρης Τζιστούδης: η πολιομυελίτιδα δεν τον εμπόδισε να φτάσει στην κορυφή
- Καλημέρα από τον ΚΥΡ στο διαδίκτυο!
- Συνέντευξη του υπουργού Υγείας στο BBC
- Η κρίση στη Δημόσια Υγεία με το φακό του BBC
- Μα πού είναι αυτό το μέρος;
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.