Η απουσία του μορίου της κυκλίνης D1 αποτρέπει την εκδήλωση ορισμένων τύπων καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες σε ποντίκια που φέρουν απενεργοποιημένο το γονίδιο της κυκλίνης D1 και διασταυρώνονται με στελέχη ποντικών που υπερεκφράζουν τα ογκογονίδια ras και neu, η αναμενόμενη καρκινογένεση δεν συντελείται σε αντίθεση με τα αντίστοιχα ποντίκια άγριου τύπου που φέρουν και εκφράζουν φυσιολογικά το συγκεκριμένο γονίδιο.
Η παρατήρηση αυτή αφορά μόνο τα επιθηλιακά κύτταρα και τις πορείες καρκινικού μετασχηματισμού που σχετίζονται μόνο με τα παραπάνω ογκογονίδια. Σε αντίστοιχα πειράματα με χρήση των ογκογονιδίων wnt-1 και myc , τόσο σε επιθηλιακά κύτταρα όσο και σε φιμπροπλάστες δεν παρατηρήθηκε ανάλογη καταστολή της καρκινογένεσης.
Η κυκλίνη D1 ανήκει στην οικογένεια των κυκλινών D – τύπου μαζί με τις D2 και D3. Τα μόρια αυτά σχετίζονται με τη ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου, όπου ενεργοποιώντας τα μόρια CDK4 και CDK6 δίνουν το έναυσμα για το διπλασιασμό του γενετικού υλικού του κυττάρου.
Ο αποκλειστικός συνδετικός κρίκος μεταξύ των ογκογόνων μοριακών μονοπατιών των ογκογονιδίων ras και neu με την επέμβαση στη ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου και τελικό στόχο τον καρκινικό μετασχηματισμό , είναι η κυκλίνη D1. Προφανώς η απουσία του μορίου αυτού καθιστά ανεπαρκή τη μετάδοση σήματος προς καρκινογένεση από τα συγκεκριμένα μονοπάτια και ο όγκος δεν εμφανίζεται.
Είναι ακόμα σημαντικό το γεγονός ότι σε περιπτώσεις καρκινικών μετασχηματισμών σε οργανισμούς που φέρουν λειτουργικό το γονίδιο της D1, παρατηρείται υπερέκφραση του συγκεκριμένου γονιδίου και δεν υπάρχει επίδραση στην έκφραση των υπόλοιπων κυκλινών, στοιχείο επιπρόσθετο στην άποψη πως η συγκεκριμένη κυκλίνη είναι ο μόνος «μεσάζοντας» στη μεταγωγή του σήματος για καρκινογένεση.
Το πρακτικό κομμάτι της υπόθεσης , όπως προτείνουν άλλωστε και οι συντάκτες της συγκεκριμένης εργασίας είναι η αντι-κυκλίνη D1 θεραπεία. Η θεραπευτική δηλαδή αγωγή που στους συγκεκριμένους τύπους καρκίνου του μαστού θα έχει σα στόχο την καταστολή της έκφρασης του γονιδίου ή την απενεργοποίηση της λειτουργίας του μορίου της κυκλίνης D1, με στόχο την «ανακοπή» του καρκινικού σηματοδoτικού μηχανισμού που προφανώς ωθεί προς καρκινογένεση.
Το ερώτημα που παραμένει , όπως πάντα άλλωστε , είναι το είδος και ή έκταση των ενδεχόμενων παρενεργειών από μια τέτοιου είδους θεραπευτική αγωγή.
Διαβάστε επίσης
- Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS – ενθαρρυντικά τα επιδημιολογικά στοιχεία
- Καπνός και αλκοόλ αιτίες εμφάνισης καρκίνου στο στόμα
- Νέο τεστ για πιο ακριβή διάγνωση του καρκίνου του προστάτη
- Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία κατά του καρκίνου του μαστού
- Νέα στοιχεία για τον τρόπο που η άσκηση ωφελεί την υγεία της καρδιάς
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι υπότροφος του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”.