Η ικανότητα του εγκεφάλου να απελευθερώνει ειδικές χημικές ουσίες που καταπολεμούν τον πόνο, αλλά και ο διαφορετικός αριθμός υποδοχέων στον εγκέφαλο γι αυτές τις ουσίες που έχει ο κάθε άνθρωπος, εξηγούν πιθανώς την διαφορετική αντοχή στο πόνο από άτομο σε άτομο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.
Οι ερευνητές υπέβαλλαν εθελοντές σε μια επίπονη και οδυνηρή δοκιμασία για 20 λεπτά, προκειμένου να καταλάβουν καλύτερα πως λειτουργεί ο εγκέφαλος στα διάφορα επίπεδα του πόνου, έτσι ώστε να μπορέσουν να τον αντιμετωπίσουν.
Κάθε 15 δευτερόλεπτα τους ζήταγαν να βαθμολογήσουν σε ειδική κλίμακα την ένταση του πόνου τους, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούσαν με μία ειδική μέθοδο έλεγχαν την χημική δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η σταδιακή αύξηση του πόνου οδηγεί τον εγκέφαλο στην απελευθέρωση χημικών ουσιών, παρόμοιες με τη μορφίνη. Αυτές οι ουσίες, γνωστές ως ενδορφίνες, επιδρούν στους ειδικούς υποδοχείς μπλοκάροντας την εξάπλωση του πόνου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι παρατηρήθηκαν μεγάλες διαφορές μεταξύ των εθελοντών όσο αφορά την χημική δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά την διάρκεια της δοκιμασίας.
Ετσι όσοι βαθμολόγησαν με μικρότερο βαθμό την ένταση του πόνου διαπιστώθηκε ότι ο εγκέφαλος τους παρουσίαζε πιο έντονη χημική δραστηριότητα, όσο αφορά την απελευθέρωση ενδορφινών, γεγονός που πιθανώς εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ανθεκτικοί στον πόνο.
Διαβάστε επίσης
- Μικρότερη αποζημίωση γιατί είναι …όμορφη
- Αύξηση παρουσιάζουν οι γυναικολογικοί καρκίνοι
- Ελλειψη βιταμίνηs D παρουσιάζουν πολλές γυναίκες στις βόρειες χώρες
- Γιατί η υπέρταση πλήττει περισσότερο τους άνδρες
- Αυξημένη αντοχή του HIV στα φάρμακα
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.