Οι στενοί οικογενειακοί δεσμοί και οι φιλικές επαφές δε βελτιώνουν μόνο την κοινωνική ζωή των ατόμων, αλλά επιπλέον κρατούν σε εγρήγορση τους ηλικιωμένους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal Health Psychology.
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 1200 υγιείς ανθρώπους ηλικίας 70-79 ετών, έδειξε ότι τα άτομα που δέχονταν ψυχολογική υποστήριξη και συναισθηματική κάλυψη είχαν λιγότερα μνημονικά και γνωστικά προβλήματα.
Οι επιστήμονες επισήμαναν πως οι κοινωνικές σχέσεις δε χρειάζεται να είναι πάντα ρόδινες για να έχουν θετικά αποτελέσματα στον τρόπο σκέψης του μυαλού, γιατί οι διαξιφισμοί και οι απαιτήσεις ευνοούν την ανάπτυξη των γνωστικών και κινητικών ικανοτήτων του οργανισμού.
Η έρευνα επιπλέον έδειξε ότι οι ανύπαντροι άνθρωποι, κυρίως οι γυναίκες, παραμένουν σε καλύτερο πνευματικό επίπεδο συγκριτικά με τις παντρεμένες. Το γιατί δεν είναι ξεκάθαρο, όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η καθημερινή φροντίδα ενός ηλικιωμένου και άρρωστου συζύγου μπορεί και να εξασθενήσει την πνευματική τους διαύγεια.
Ενώ στις μικρότερες ηλικίες η ύπαρξη συζύγου συμβάλλει θετικά στον τομέα της υγείας, εντούτοις στις μεγαλύτερες, η παρουσία συζύγου σχετίζεται με συνεχή φροντίδα του συντρόφου πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα.
Οι ειδικοί έχουν συνδυάσει την κοινωνική υποστήριξη με την καλή υγεία και υποστηρίζουν πως οι φιλικές επαφές μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και κρατούν σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση. Η κοινωνική ζωή καθυστερεί όσο γίνεται τα σημάδια της άνοιας και της πνευματικής στέρησης.
Διαβάστε επίσης
- Τακτικές επαφές Ταμείων με Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
- Οστεοπόρωση: Οι κοινωνικές διαστάσεις ενός ιατρικού προβλήματος
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.