Τα παγωτά αποτελούν ένα ευχάριστο και εύγεστο επιδόρπιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ομως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν κύρια γεύματα ή φυσικές τροφές όπως το φρέσκο γάλα, τα φρούτα και τα λαχανικά, που πρέπει να αποτελούν σημαντικό τμήμα της διατροφής μας και ιδιαίτερα της υγιεινής διατροφής των παιδιών. Οπως και όλα τα προϊόντα που διατηρούνται στην κατάψυξη, τα παγωτά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή από τους ίδιους τους καταναλωτές, κατά τους θερινούς μήνες όπου παρουσιάζεται σημαντική άυξηση στις θερμοκρασίες, ωστε να διατηρήσουν την ποιότητά τους. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου που απέστειλε ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) στο Care, η κατάψυξη είναι ένας πολύ καλός τρόπος συντήρησης των τροφίμων, αλλά για να διατηρήσουν τα προϊόντα τις αρχικές τους ιδιότητες πρέπει, πέρα από την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής κατά την παραγωγή τους, να τηρούνται αυστηρά και οι συνθήκες διατήρησής τους.
Πιο συγκεκριμένα, για τα προϊόντα κατάψυξης, ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές
Να μην αγοράζουν προϊόντα κατάψυξης όταν αμφιβάλλουν για την ποιότητά τους, όταν δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα και όταν παρατηρούν προβλήματα στη λειτουργία του καταψύκτη.
Να επιλέγουν εκείνα τα προϊόντα που έχουν τη μεγαλύτερη ημερομηνία λήξης, ώστε να μπορούν να τα διατηρήσουν με ασφάλεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Να προσέχουν τη συσκευασία των κατεψυγμένων τροφίμων, η οποία θα πρέπει να έχει τις απαραίτητες οδηγίες αποθήκευσης, διάρκειας, zωής του προϊόντος και τη σαφή ένδειξη ότι απαγορεύεται η εκ νέου κατάψυξή του, μετά την απόψυξη.
Να τα τοποθετούν κατευθείαν στην κατάψυξη μετά την άμεση μεταφορά τους στο σπίτι. Η μεταφορά για μεγαλύτερες αποστάσεις πρέπει να γίνεται μόνο μέσα στην κατάλληλη ισοθερμική συσκευασία.
Να προμηθεύονται τα προϊόντα αυτά από καταψύκτες που έχουν θερμοκρασία χαμηλότερη των -18 βαθμών Κελσίου, οι οποίοι οφείλουν να είναι καθαροί και δεν πρέπει να είναι υπερβολικά γεμάτοι. Σε περίπτωση που περιέχουν παγωτά, οι εν λόγω καταψύκτες δε θα πρέπει να είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο και δε θα πρέπει να περιέχουν άλλα προϊόντα.
Να μην επιλέγουν παγωτά που έχουν εμφανή ελαττώματα στη συσκευασία τους και να μην αγοράζουν παγωτά για τα οποία υπάρχει υποψία ότι έχουν λιώσει και ξανά-παγώσει, διότι η διαδικασία αυτή ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.
Ενδείξεις ότι τα παγωτά έχουν λιώσει και ξανά-παγώσει είναι οι μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου και αποχρωματισμένες περιοχές στην κύρια μάζα του παγωτού καθώς και οι παραμορφωμένες συσκευασίες τους.
Η ημερομηνία παραγωγής και κατανάλωσης, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, δεν είναι υποχρεωτική για κάθε χωριστή, ατομική συσκευασία παγωτού, αλλά μόνο στις συσκευασίες ‘οικογενειακού τύπου’. Για το λόγο αυτό, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την επιλογή των παγωτών.
Οσον αφορά την επιλογή παγωτού, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο χύμα παγωτό, μια και σημειώνονται περιπτώσεις νοθείας, σε αντίθεση με το παγωτό βιομηχανικής παραγωγής όπου δεν παρουσιάζονται ανάλογα περιστατικά.
Η κατανάλωση ‘ανωνύμου’ παγωτού από βιοτεχνίες και εργαστήρια μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή ενώ οι ποινές που επιβάλλονται σε περίπτωση εντοπισμού ακόμα και σοβαρών παραβάσεων δεν αποτρέπουν μια πιθανή επανάληψη.
Στους καταναλωτές που διατηρούν προϊόντα κατάψυξης στο σπίτι τους ο ΕΦΕΤ συνιστά:
Να ελέγχουν συχνά το θερμόμετρο των οικιακών καταψυκτών και να προσέχουν ώστε η θερμοκρασία τους να διατηρείται γύρω στους -18 με -22 βαθμούς Κελσίου.
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες διατήρησης και χρήσης των προϊόντων αυτών.
Να μην καταψύχουν ποτέ προϊόντα που έχουν ήδη αποψυχθεί.
Τέλος, για τη διασφάλιση της υγιεινής των καταψυγμένων τροφίμων, διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα σημεία πώλησης, βάσει της αντίστοιχης εγκυκλίου του ΕΦΕΤ.
Διαβάστε επίσης
- Διαλέγοντας παγωτό
- Γρανίτα: Δροσιστική και light
- Πόσο γιαούρτι είναι το «fro yo» σου;
- Η δίαιτα του καλοκαιριού
- Τα φρούτα του καλοκαιριού
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.