Μπορεί το αντηλιακό να είναι απαραίτητος σύντροφος για κάθε εξόρμηση στην παραλία, αλλά τα μέτρα προστασίας που πρέπει να παίρνουμε για την ηλιακή ακτινοβολία δεν πρέπει να περιορίζονται εκεί. Το Βρετανικό Ινστιτούτο BSI (British Standards Institute), σε σχετικό δελτίο τύπου, προτείνει τη σήμανση των ρούχων που προσφέρουν προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, με ειδικό λογότυπο. Η προστασία που παρέχουν τα ρούχα από την ηλιακή ακτινοβολία εξαρτάται από τη σύνθεση του ρούχου αλλά και από την πυκνότητα της ύφανσης. Ενας κίτρινος ήλιος λοιπόν, θα αποτελεί το λογότυπο που θα επιτρέπει στον καταναλωτή να επιλέξει τα ρούχα εκείνα τα οποία βοηθούν στην πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος και στην προστασία από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έκθεσης στον ήλιο, που μπορούν να προκαλέσουν και καρκίνο του δέρματος. Το ίδιο Ινστιτούτο τονίζει ότι οι καταναλωτές δε γνωρίζουν το αν τα ρούχα που αγοράζουν είναι ικανά να προστατεψουν το δέρμα, από τη ζημιά που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία.
Οι επιστήμονες του BSI, μετά από μελέτες διαπίστωσαν ότι ορισμένα είδη υφασμάτων δεν ήταν σε θέση να προστατέψουν το καταναλωτικό κοινό από την ηλιακή ακτινοβολία, ακόμα και από αυτήν της Μεγάλης Βρετανίας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η προστασία που παρέχουν τα ρούχα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με πρώτο και καλύτερο τη σύνθεση του υφάσματος. Οσο περισσότερο συμπαγής είναι αυτή, τόσο περισσότερη προστασία παρέχεται. Αυτό είναι λογικό αφού δεν επιτρέπει στην υπεριώδη ακτίνοβολία να περάσει μέσα από αυτήν.
Με το ειδικό λογότυπο (κίτρινος ήλιος) και τον κωδικό αριθμό ΕΝ 13758, το ινστιτούτο προτείνει τις ελάχιστες απαιτήσεις για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, που θα προσφέρουν τα ρούχα αυτά.
Το λογότυπο αυτό, πρόκειται να συνοδεύει ρούχα ενηλίκων αλλά και παιδιών, τα οποία αποτελούν ειδική ομάδα πληθυσμού, στην παραλία αλλά και στο χιόνι, περιοχές όπου η ακτινοβολία του ήλιου είναι ακόμα πιο επικίνδυνη.
Το ινστιτούτο προσπαθεί ακόμα να προωθήσει την ιδέα να αναγράφουν τα ρούχα και προειδοποιήσεις όπως ‘Ο ήλιος προκαλεί καταστροφή στο δέρμα’, ‘Ακάλυπτες περιοχές του σώματος πρέπει να προστατεύονται με ανάλογο αντηλιακό προϊόν’ αλλά και ότι ‘Η προστασία που παρέχεται από το συγκεκριμένο ρούχο μπορεί να μειωθεί εάν το ρούχο βραχεί’
Επιπρόσθετα το ινστιτούτο προτείνει την επισύναψη ενός μικρού φυλλαδίου στα ειδικά αυτά ρούχα, το οποίο θα εξηγεί τους κινδύνους από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.
Οι εκπρόσωποι του ινστιτούτου διαβεβαιώνουν τέλος ότι με τη νέα αυτή μέθοδο σήμανσης, τα ρούχα τα οποία θα φέρουν το ειδικό λογότυπο, θα έχουν περάσει από εργαστηριακούς ελέγχους και θα έχουν εγκριθεί για να παρέχουν, χωρίς καμία αμφισβήτηση, προστασία από τον ήλιο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.