Μία δίαιτα πλούσια σε διαιτητικές (φυτικές) ίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών μορφών καρκίνων, μέχρι και 40%, σύμφωνα με ανακοίνωση Βρετανών επιστημόνων από το ερευνητικό κέντρο διατροφής, Dunn Human Nutrition Unit, του πανεπιστημίου του Cambridge στην Αγγλία.
Τα αποτελέσματα προέρχονται από την έρευνα EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), μία από τις μεγαλύτερες έρευνες, πάνω στη διατροφή που διεξάγεται από εννέα Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος και στην οποία συμμετέχουν 400.000 άτομα.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες, ανάλογα με την πρόσληψη των διαιτητικών ινών, και η ομάδα με τη μεγαλύτερη πρόσληψη έδειξε να έχει μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 40%.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το 30% όλων των καρκίνων συσχετίζεται με τη διατροφή και ότι υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης απλά και μόνο με καλή και ισορροπημένη διατροφή.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι καπνίζουν ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα και πίνουν περισσότερο από ένα μπουκάλι κρασί, έχουν 50 φορές αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν καρκίνο του λάρυγγα και του φάρυγγα.
Διαβάστε επίσης
- Ας μιλήσουμε για τον καρκίνο του μαστού
- Το φυλλικό οξύ προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου
- Ο χρόνος έκθεσης στον ήλιο παράγοντας κινδύνου για καρκίνο
- Γονίδιο τριπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα σε καπνιστές
- Υψηλά ποσοστά θανάτων από καρκίνο και καρδιαγγειακά στην Καβάλα
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.