Το νερό αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής και η καθημερινή του πρόσληψη είναι απαραίτητη. Σε μερικές περιοχές όμως, το νερό του δικτύου ύδρευσης δεν είναι ό,τι καλύτερο, με αποτέλεσμα η αγορά εμφιαλωμένου νερού να αποτελεί τη μοναδική λύση. Ομως και στην καθημερινή μας ζωή στη μεγαλούπολη, η αγορά του και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, αποτελεί μια όαση δροσιάς. Πόσο όμως μπορούμε να εμπιστευόμαστε το εμφιαλωμένο νερό και πότε πρέπει να το αποφεύγουμε; Ποιές είναι οι διαφορές του απλού επιτραπέζιου νερού από το φυσικό μεταλλικό νερό; Η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (Ε.ΚΑ.ΤΟ), σε σχετικό δελτίο τύπου που απέστειλε στο Care, παρέχει πληροφορίες αλλά και χρήσιμες συμβουλές για τα εμφιαλωμένα νερά.
Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία, που συγκέντρωσε η Ε.ΚΑ.ΤΟ σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους και τις εταιρείες εμφιαλώσεως νερού, τα εμφιαλωμένα νερά είναι γενικά ασφαλή αρκεί η εταιρεία παραγωγής να εφαρμόζει όλους τους κανόνες υγιεινής, να ασκεί όλους τους απαιτούμενους ελέγχους και εξετάσεις που υπόκεινται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου Εμφιαλωμένων Νερών, που διενεργείται με τη συνεργασία, του Γενικού Χημείου του Κράτους, των Υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας και την ταυτόχρονη λειτουργία της Ειδικής Επιτροπής Ερευνας και Ελέγχου για το συγκεκριμένο θέμα.
Ολα τα εμφιαλωμένα νερά πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν τις παρακάτω ενδείξεις στη συσκευασία τους
– Ονομασία πώλησης του προϊόντος
– Ονομασία πηγής υδροληψίας
– Τόπος εκμετάλλευσης της πηγής
– Χημική ανάλυση της σύνθεσης
– Κατεργασίες που ενδεχομένως πραγματοποιούνται κατά τη διαδικασία
εμφιαλώσεως
– Ποσότητα περιεχομένου (όγκος)
– Χρονολογία ελάχιστης διαθεσιμότητας (μέρα/μήνας/χρόνος)
– Παρτίδα παραγωγής
– Συνθήκες συντήρησης και χρήσης του προϊόντος
– Ονομα ή εμπορική ονομασία του παρασκευαστή
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Γενικού Χημείου του Κράτους, στην Ελληνική αγορά διατίθενται οι εξής τρεις κατηγορίες εμφιαλωμένων νερών.
1. Επιτραπέζιο νερό (κοινό πόσιμο συσκευασμένο νερό), το οποίο χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση, στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών,
2. Φυσικό μεταλλικό νερό, το οποίο είναι το νερό που είναι μικροβιολογικά κατάλληλο προς πόση, έχει υποχρεωτικά υπόγεια προέλευση και υπόκειται σε εκμετάλλευση από μία ή περισσότερες φυσικές ή τεχνητές εξόδους μίας πηγής, μετά από τη γεώτρηση και διακρίνεται σαφώς από το κοινό πόσιμο από τη φυσιολογική του σύσταση (περιέχει περισσότερα ανόργανα άλατα και ιχνοστοιχεία) και την αρχική του κατάσταση που διατηρείται άθικτη λόγω της υπόγειας προέλευσής του. Δεν επιτρέπεται καμία επεξεργασία που έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή του μικροβιακού του φορτίου.
3. Νερό πηγής, το οποίο είναι το νερό το οποίο έχει υπόγεια προέλευση και υπόκειται σε εκμετάλλευση από μία ή περισσότερες φυσικές ή τεχνητές εξόδους μίας πηγής μετά από τη γεώτρηση. Εμφιαλώνεται επί τόπου (στον τόπο προέλευσής του), δεν υπόκειται σε καμία επεξεργασία απολύμανσης και τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του συμφωνούν με εκείνα του κοινού πόσιμου νερού.
Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, του Γενικού Χημείου του Κράτους, στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα 67 εμφιαλωτήρια νερού, 43 επιτραπέζιου και 24 φυσικού μεταλλικού νερού.
Να αποφεύγετε το εμφιαλωμένο νερό όταν
– μένει για πολλές ώρες ή μέρες κάτω από τον ήλιο
– δεν είναι διαυγές και είναι θολό
– υπάρχουν ορατά σωματίδια ή πρασινάδες
– έχει παράξενη οσμή ή γεύση
– το πώμα έχει διαρροές
Διαβάστε επίσης
- Τα μυστικά της λιπομέτρησης
- Τα μυστικά της στυτικής λειτουργίας
- Μέτρα κατά της Ελλάδας από την Ε.Ε. για την ποιότητα του νερού
- Γάλα και υγιεινή ζωή τα μυστικά της 117χρονης αλβανίδας
- Νέες γεωτρήσεις για να λυθεί το πρόβλημα του νερού στην Πέλλα
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.