Κύτταρα χοίρων που παράγουν ινσουλίνη, τοποθετημένα σε ειδική κάψουλα, εμφύτευσαν πριν από εννιά μήνες σε έναν διαβητικό μπαμπουίνο ερευνητές του πανεπιστημίου Ντιούκ στη Βόρεια Καλιφόρνια, με αποτέλεσμα στο διάστημα αυτό το ζώο, να μην χρειάζεται ινσουλίνη για τη ρύθμιση του σακχάρου.
Οπως επισήμανε ο καθηγητής πειραματικής χειρουργικής και κυτταρικής βιολογίας Δρ Οπάρα, όταν κατορθώσουμε να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα και στις κλινικές δοκιμές, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι ήρθε το τέλος των καθημερινών ενέσεων ινσουλίνης.
Οι επιστήμονες κάλυψαν τα κύτταρα με ένα συνδυασμό υδατανθράκων, ο οποίος δημιουργεί μια προστατευτική σφαίρα. Αυτή η επικάλυψη επιτρέπει την έκκριση της ινσουλίνης, αλλά ταυτόχρονα εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταστρέψει τα εμφυτευμένα κύτταρα, κάτι που περιορίζει την ανάγκη χορήγησης φαρμάκων κατά της απόρριψης των ξένων κυττάρων.
Ο Δρ. Οπάρα πιστεύει ότι τα εμφυτευμένα κύτταρα χοίρων θα μπορούσαν να είναι μια πιθανή θεραπεία για τα 135 εκατομμύρια διαβητικών που ζουν στον πλανήτη.
Τα κύτταρα μπορούν να εμφυτευτούν με μικροχειρουργική μέθοδο στην κοιλιακή χώρα των ασθενών. “Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε πόσοι διαβητικοί θα χρειάζονται αυτήν την θεραπεία, όμως τα αποτελέσματα από τα πειράματα στον μπαμπουίνο είναι πολύ ενθαρρυντικά”, επισήμανε ο Δρ Οπάρα.
Διαβάστε επίσης
- Νέα μέθοδος διάγνωσης επικίνδυνης καρδιοπάθειας
- Νέα μέθοδος για μείωση του στήθους
- Νέα μέθοδος ακτινοθεραπείας με λιγότερα προβλήματα
- Διαδερμική μέθοδος αντιμετώπισης των ανευρυσμάτων της αορτής
- Νέα μέθοδος αντιμετώπισης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.