Ριζικές μεταβολές θα επιφέρει η χρήση της νέας τεχνολογίας από το ΙΚΑ, όπως η κατάργηση των ενσήμων, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Διοικητής του Οργανισμού κ. Μ. Νεκτάριος από το βήμα του συνεδρίου του Εκόνομιστ, με θέμα την Ηλεκτρονική Πολιτεία.
Στο όλο πλέγμα δράσεων και έργων που έχει εκπονήσει το ΙΚΑ, με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, πρωταγωνιστικό ρόλο θα διαδραματίσει αδιαμφισβήτητα η κατάργηση των ενσήμων που σύντομα θα λάβει “σάρκα και οστά”.
Την 1η Ιανουαρίου 2002, δήλωσε ο κ.Νεκτάριος, το έργο της νέας Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) θα δώσει τέλος στο υφιστάμενο καθεστώς των ενσήμων πανελλαδικώς, καθώς θα παρακολουθείται ηλεκτρονικά πλέον το ιστορικό των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.
Αυτό θα επιτευχθεί με την διαδικασία των ΑΠΔ, καθώς κάθε εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει αυτές τις δηλώσεις, είτε με μαγνητικά μέσα (δισκέτες Η/Υ), είτε με χειρόγραφα, κάθε μήνα στις υπηρεσίες του ΙΚΑ, όπως τόνισε ο κ. Νεκτάριος. Το εν λόγω έργο, όπως τονίστηκε, θα εγκατασταθεί με την μέθοδο ανάθεσης σε τρίτους (outsourcing): Η ανάδοχος ιδιωτική εταιρία θα παραλαμβάνει αυτά τα παραστατικά (δηλώσεις) και θα προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες.
Τα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή των ΑΠΔ είναι μεγάλα, καθώς πέραν από την κατάργηση των ενσήμων, θα μειωθεί δραστικά η εισφοροδιαφυγή. Οπως υπογράμμισε ο κ. Νεκτάριος, θα είναι εύκολος πλέον ο εντοπισμός του εργοδότη που δε θα υποβάλλει τα εν λόγω ΑΠΔ.
Ο άνεμος του εκσυγχρονισμού του ΙΚΑ διαπνέει και την τηλεπικοινωνιακή υποδομή του οργανισμού με σημαντικά οφέλη για την εσωτερική του δομή και επικοινωνία. Το έργο ΙΚΑNET, όπως ονομάζεται, θα συνδέσει ηλεκτρονικά απευθείας όλες τις μονάδες του ΙΚΑ. Θα εγκατασταθεί, θα συντηρείται αλλά και θα λειτουργείται από τρίτους, ενώ ο Οργανισμός θα αγοράζει υπηρεσίες.
Με το συγκεκριμένο τρόπο, υπογράμμισε ο κ. Νεκτάριος, το έργο θα κοστίσει στο ΙΚΑ 1,5 δισ. δρχ., εξοικονομώντας 3 δις. δρχ., που θα κόστιζε αυτό το σύστημα, αν το εγκαθιστούσε το ΙΚΑ. Καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού, για το εν λόγω έργο ύψους 5 δις. δρχ., είναι η 20 Ιουνίου.
Κάθε μέρα το ΙΚΑ πληρώνει 10 δισ. δρχ. σε παροχές εξυπηρετώντας 250.000 άτομα και στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στο ΙΚΑ, η διοίκηση του Οργανισμού, προσανατολισμένη, όπως υπογραμμίστηκε, στην εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου, έχει προβεί σε σειρά δράσεων με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Προς αυτή την κατεύθυνση τις επόμενες μέρες, μέχρι και την Παρασκευή, “βγαίνει” σε διαγωνισμό ένα μεγάλο πρόγραμμα ηλεκτρονικής διαχείρισης 24 εκατομμυρίων συνταγών ετησίως. Αυτές οι συνταγές θα υφίστανται ηλεκτρονική επεξεργασία επίσης με τη διαδικασία ανάθεσης σε τρίτους (οutsourcing).
Ο ανάδοχος θα κάνει εκκαθάριση συνταγών 9.500 φαρμακείων μηνιαίως, ενώ παράλληλα θα παρακολουθεί το προφίλ της συνταγογράφησης 8.500 γιατρών σε όλη την Ελλάδα.
Τέλος, επεκτείνεται στη Θεσσαλονίκη και σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής το ηλεκτρονικό σύστημα ιατρικών επισκέψεων που λειτούργησε πιλοτικά στην Αθήνα και τους τελευταίους έξι μήνες διεκπεραίωσε 1,5 εκατ. ραντεβού, μετά και τη θετική αξιολόγηση του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στόχος του έργου, που και αυτό θα είναι με τη διαδικασία outsourcing, είναι η διαχείριση 10 εκατ. ραντεβού, δηλαδή το 50% των δραστηριοτήτων του ΙΚΑ, υπογράμμισε ο κ. Νεκτάριος.
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.