Καλοκαίρι και η χώρα μας προικισμένη από τους θεούς διαθέτει χιλιάδες χιλιόμετρα δαντελωτών ακρογιαλιών. Κάθε χρόνο όμως για πολλούς συνανθρώπους μας η φυσική αυτή δαντέλα σε συνδυασμό με την άγνοια, μπλέκεται σαν βρόγχος γύρω απ΄τον λαιμό μετατρέποντας την χαρά των παιχνιδιών στη θάλασσα σε θρήνο. Το Care στην προσπάθειά του να ενημερώσει τους αναγνώστες του για το πως θα μπορέσουν να σώσουν κάποιον ο οποίος κινδυνεύει να πνιγεί, επικοινώνησε με τον ναυαγοσώστη – γυμναστή κ. Ανδρόνικο Πανόπουλο, ο οποίος μας έδωσε χρήσιμες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε.
Το πιο δύσκολο σημείο στην διάσωση κάποιου ο οποίος πνίγεται είναι η προσέγγισή του και η μεταφορά του στην παραλία. Πρέπει αυτός που θα προβεί στην διάσωση να είναι σίγουρος για τις ικανότητες του και να μπορεί να εκτιμήσει τις συνθήκες που επικρατούν (κατάσταση της θάλασσας, απόσταση από την ακτή), διαφορετικά να αναζητήσει άμεση βοήθεια, αλλιώς κινδυνεύει με πνιγμό και ο ίδιος.
Το θύμα πρέπει να προσεγγίζεται από πίσω με σκοπό να μπορέσει ο διασώστης να φέρει το σώμα του θύματος σε οριζόντια θέση στο νερό με το κεφάλι ψηλά και πίσω, κρατώντας τον από το σαγόνι ή από το στήθος έχοντας περάσει το χέρι κάτω από τη μασχάλη.
Σε περίπτωση που το θύμα διατηρεί τις αισθήσεις του και είναι σε κατάσταση πανικού πρέπει να προσεγγίζεται με μεγάλη προσοχή καθώς μπορεί να αγκιστρωθεί από αυτόν που προσπαθεί να τον σώσει με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με πνιγμό και οι δύο.
Αν το θύμα αρπάξει από τον διασώστη τότε αυτός πρέπει να προσπαθήσει να κάνει βουτιά κάτι που συνήθως φέρνει σε αμηχανία το θύμα με αποτέλεσμα να χαλαρώνει την λαβή του.
Σε περίπτωση που απαιτείται άμεση επέμβαση με τεχνητή αναπνοή, αυτή μπορεί να αρχίσει και μέσα στο νερό, εφόσον αυτός που θα την κάνει πατά στον βυθό και η κατάσταση της θάλασσας το επιτρέπει. Απομακρύνοντας κάθε εμπόδιο από το στόμα (π.χ. φύκια), με το ένα χέρι κρατάτε το σώμα του πάσχοντα οριζόντιο και με το άλλο κλείνετε τη μύτη και συγκρατείτε το κεφάλι, ενώ εκτελείτε Τεχνητή Αναπνοή στόμα με στόμα.
Το σώμα του θύματος κατά την μεταφορά του από τα ρηχά όταν έχει χάσει τις αισθήσεις του στην ακτή πρέπει να είναι μπρούμυτα και όχι ανάσκελα. Ο σωστότερος τρόπος είναι να μεταφερθεί στην πλάτη.
Στην ακτή το θύμα τοποθετείται στο πλάι από την δεξιά πλευρά προκειμένου να μπορεί να βγάλει το νερό χωρίς τον κίνδυνο να γίνει εισρόφηση.
Αν το θύμα έχει χάσει τις αισθήσεις ελέγξτε την αναπνοή και τον σφυγμό και προχωρήστε εφόσον είναι αναγκαίο σε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.
Μόλις ο πάσχων αρχίσει και αναπνέει κανονικά τοποθετήστε τον στο πλάι και διατηρείστε τον ζεστό, φροντίζοντας ταυτόχρονα για την άμεση μεταφορά του στο νοσοκομείο.
Διαβάστε επίσης
- Ιδέες για υγιεινά σνακ για την παραλία
- Οικολόγοι Πράσινοι: παραλίες προσβάσιμες για τα άτομα με αναπηρία: Ναι μεν, αλλά…
- Το κολατσιό της παραλίας
- Κόψτε το τσιγάρο χωρίς να πάρετε κιλά
- Χωρίς χειρουργεία το “Σωτηρία”, ξεκινά το νοσοκομείο Χαϊδαρίου
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.