Είκοσι χρόνια πέρασαν από τότε που ο κόσμος έμαθε για τη νόσο του AIDS και ο Αμερικανός υπουργός Υγείας, Τόμι Τόμσον, δεσμεύτηκε για νέο, σκληρότερο αγώνα στην καταπολέμηση της νόσου. Ωστόσο, ένας από τους πιο διακεκριμένους ερευνητές του AIDS δήλωσε ότι ουδείς γνωρίζει πότε το εμβόλιο θα είναι έτοιμο.
“Εχουν περάσει 20 χρόνια και ζούμε ακόμη με το AIDS. Aμερική πρέπει να επαγρυπνείς”, είπε ο Τόμσον σε ομιλία του με την ευκαιρία της 20ης επετείου από την πρώτη προειδοποιητική ανακοίνωση των Αμερικανικών Κέντρων για τον Ελεγχο και Πρόληψη των Ασθενειών (CDC), το 1981, στην οποία αναφέρονταν τα πρώτα κρούσματα της νόσου.
“Πρέπει να παραμείνουμε στην επίθεση, να λάβουμε τις αναγκαίες προφυλάξεις για την αποφυγή της μετάδοσης και της εξάπλωσης του ιού και να το επιτύχουμε τουλάχιστον για τους πιο ευάλωτους στον ιό HIV που προκαλεί το AIDS”. Ο Τόμσον πρόσθεσε ότι θα ηγηθεί επιτροπής εμπειρογνωμώνων που θα ταξιδέψουν στην Αφρική για να έχουν μια πρώτη άποψη για τη νόσο που μαστίζει τη μαύρη ήπειρο. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπους, στο επόμενο οικονομικό έτος θα διαθέσει 10,2 δισ. δολάρια για την έρευνα κατά του AIDS, την πρόληψη και τη θεραπευτική αντιμετώπισή του.
Αν και ο Αμερικανός υπουργός βλέπει την ανάπτυξη ενός εμβολίου “στον ορίζοντα”, ο δρ. Αντονι Φόσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλεργίας και Λοιμωδών Νόσων και κορυφαίος ερευνητής για το AIDS είπε ότι “βρισκόμαστε στο δρόμο για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του ιού HIV αλλά θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμη”.
Ο Φόσι είπε ότι αρκετά σοβαρά ζητήματα εγείρονται στην ανάπτυξη του εμβολίου, όπως αν οι φυσικές άμυνες του ανθρώπινου οργανισμού μπορούν να ενεργοποιηθούν για να επιτεθούν αποτελεσματικά στον ιό, καθώς δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι ο οργανισμός είναι ικανός ανοσολογικά να ελέγξει τον HIV. Ο Αμερικανός επιστήμονας εκτιμά ότι τα εμβόλια της πρώτης, ακόμη και της δεύτερης γενιάς ίσως να μην μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από την αρχική λοίμωξη, αλλά τουλάχιστον να μπορεί ο οργανισμός να ανεχθεί καλύτερα τον ιό.
Περίπου 440.000 Αμερικανοί έχουν πεθάνει από το AIDS. Σήμερα 950.000 ζούν μαζί με τον ιό HIV και 40.000 είναι οι νέοι φορείς κάθε χρόνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Σε όλο τον κόσμο, περίπου 22 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την ασθένεια και άλλα 36 εκατομμύρια έχουν μολυνθεί με τον ιό, το 70% αυτών ζούν στη νοτίως της Σαχάρας Αφρική.
Διαβάστε επίσης
- 50 χρόνια DNA: μύθος ή πραγματικότητα;
- Ο κύκλος ομιλιών «Κοινωνία και Υγεία» συνεχίζεται και αυτή τη χρονιά από το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών
- Οι συνέπειες του Τσέρνομπιλ δεκαέξι χρόνια μετά το ατύχημα
- Ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
- Ο γάμος χαρίζει …χρόνια στη ζωή του άνδρα
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.