Το 15% του γενικού πληθυσμού θα παρουσιάσει κάποια νευροψυχιατρική διαταραχή. Η πρόοδος όμως στη μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να μπορούν να ερμηνεύσουν καλύτερα την ανθρώπινη συμπεριφορά και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις διαταραχές της.
Τις παραπάνω επισημάνσεις έκαναν σε σημερινή συνέντευξη τύπου οι καθηγητές νευρολογίας κ.κ. Φώτης Φωτίου και ψυχιατρικής Γεώργιος Καπρίνης και ο αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας κ. Γεώργιος Μεντενόπουλος, με την ευκαιρία του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοφυσιολογίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο ‘Μακεδονία Πάλας’) από 7-10 Ιουνίου.
Ο κ. Φωτίου, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, τόνισε ότι σήμερα για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να απεικονίζουμε τις διάφορες νοητικές λειτουργίες, και αυτό χάρη στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο τομέα της νευροαπεικόνισης με την μαγνητοεγκεφαλογραφία και τη συνεστιακή μικροσκοπία, που μπορεί να απεικονίσει τρισδιάστατα τα νευρικά κύτταρα στις διάφορες στοιβάδες.
Ακόμη τόνισε τη δυνατότητα που έχουν πλέον οι επιστήμονες να γνωρίζουν σε σημαντικό βαθμό με ακρίβεια τη δομή των διαμεσολαβητικών υποδοχέων της επιφάνειας των νευρώνων καθώς και την συμμετοχή τους σε συγκεκριμένες λειτουργίες.
Η γνώση αυτή είναι σημαντική για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων φαρμάκων, που στο μέλλον θα βοηθήσουν στην καλύτερη θεραπεία πολλών νόσων. Τα αποτελέσματα της προόδου αυτής μόλις αρχίζουν να είναι ορατά, καθώς ήδη αρχίζουμε να διαθέτουμε φάρμακα που δεν επιδρούν παντού αλλά μόνο εκεί που υπάρχει δυσλειτουργία του εγκεφάλου με σημαντική εκλεκτικότητα.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στις προόδους που έχει κάνει η γενετική και η μοριακή βιολογία, καθώς έχουν εντοπιστεί γονίδια που φαίνεται να σχετίζονται με την νόσο Parkinson και την νόσο Alzheimer αλλά και άλλες σημαντικές διαταραχές.
Οι ομιλητές κατέληξαν λέγοντας ότι ζούμε σε μια εποχή σημαντικών και εντυπωσιακών ανακαλύψεων με ιλιγγιώδη ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης, που θα φέρει μεγάλες και ίσως απρόβλεπτες αλλαγές στην νευρολογία και την ψυχιατρική, οι οποίες ασχολούνται με το σημαντικότερο και περιπλοκότερο ίσως χαρακτηριστικό του ανθρώπου, τη συμπεριφορά και τις διαταραχές της.
Διαβάστε επίσης
- Καρκίνος: η ανθρώπινη διάσταση του προβλήματος
- Οι φυτικές ίνες δεν αυξάνουν τις γαστρεντερικές διαταραχές
- 7 από τους 15 της Ε.Ε. επιτρέπουν την ανθρώπινη κλωνοποίηση
- Οι διαταραχές του ύπνου και οι επιπτώσεις τους στην καθημερινή ζωή
- Γονίδιο διευκολύνει την ανθρώπινη κλωνοποίηση
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.